Afkoopsom controleren

VZR ziet helaas dat 80% van de autoregelingen een afkoopsomclausule bevat. Wij pleiten al jaren dat dit niet juist is en alleen voor uitzonderlijke gevallen bedoeld is. Als je voor je werk een auto nodig hebt en je wisselt van baan maar krijgt er nog een dikke factuur achteraan, dan is dit geen goed werkgeverschap. Het beperkt je arbeidsmobiliteit als werknemer. Vaak is de hoogte van de afkoopsom voor een werknemer ook niet controleerbaar en daarmee is dit oneerlijk.

Mocht er wel sprake zijn van een afkoopsom dan dient deze in ieder geval te voldoen aan een aantal voorwaarden.
 
De regels van een afkoopsom: 
​- in de autoregeling moet de afkoopsom beschreven staan
- de afkoopsom mag niet meer kosten dan de daadwerkelijke kosten 
​- uw werkgever moet zich (aantoonbaar) inspannen om de afkoopsom uit te onderhandelen
- etc.

Twijfelt u over de hoogte van uw afkoopsom? Wij controleren graag de hoogte van uw afkoopsom en ondersteunen u als hij niet juist blijkt te zijn. 

Veel vragen van onze leden hebben betrekking op de te betalen boete bij uitdiensttreding. Regelmatig wordt er door de werkgever gevraagd de auto mee te nemen naar de nieuwe werkgever óf om de afkoopsom van het leasecontract te betalen. Deze afkoopregelingen zijn vaak ondoorzichtig, niet gespecificeerd en kunnen zomaar een flinke financiële strop met zich meebrengen. Het treft u dan direct financieel of het schaadt uw onderhandelingspositie bij uw nieuwe werkgever.

​Het akkoord gaan met een afkoopregeling lijkt bij het sluiten van het arbeidscontract en ondertekenen van de autoregeling een detail. In andere gevallen komt het akkoord gaan met de afkoopregeling onder druk tot stand: als u de autoregeling niet tekent, krijgt u immers de auto niet. Op dat moment lijkt een afkoopregeling een klein detail. Dit kan u echter later duur komen te staan. Wij adviseren u ten zeerste om u hiertegen te wapenen.

​VZR heeft al in heel veel gevallen berijders geholpen met dit soort problemen. Ook heeft VZR succesvol meerdere keren een rechtszaak ondersteunt die uiteindelijk door de berijder gewonnen is.

Klik hier om de usercase second opinion afkoopsom te lezen.

Reële berekening afkoopsom?
Wilt u een reële berekening voor uw afkoopsom? Voor € 150,- berekenen wij uw reële afkoopsom.
Deze berekening hebben wij ontwikkeld in samenwerking met onze lease-experts. Honderden zakelijke rijders hebben reeds gebruik gemaakt van deze inschatting en deze succesvol gebruikt bij de onderhandeling met hun werkgever. Vaak heeft ze dit duizenden euro's bespaard.  

Klik hier voor een voorbeeld van een reële berekening voor een afkoopsom.

No cure no pay
Komt u er met alleen de berekening nog niet uit met uw werkgever? Dan helpen we u graag in het verdere traject op basis van no cure no pay.
We begeleiden in de onderhandeling met uw werkgever en leasemaatschappij.

Second opinion afkoopsom
Is de afkoopsom in uw ogen veel te hoog en komt u er ondanks onze berekening onderling niet uit met uw werkgever? Dan adviseren wij u om een extra second opinion bij ons aan te vragen. Deze is extra ten opzichte van uw No-Cure-No-Pay berekening. Wij verzorgen deze second opinion voor u tegen kostprijs. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met een gespecialiseerd en onafhankelijk consultancybureau in de leasewereld. Zij zullen u een advies geven voor een reële en billijke afkoopsom en waar nodig, samen met VZR, bemiddelen als blijkt dat de berekening van de afkoopsom fouten bevat of op irreële aannames gebaseerd is.

Voor berijders zijn de kosten van deze second opinion € 375,- exclusief btw. VZR Gold-leden ontvangen een korting en betalen € 250,- exclusief btw.
Klik hier voor meer informatie over second opinion afkoopsom.

Voor uw vragen over afkoopregelingen kunt het contactformulier invullen of mailen naar info@vzr.nl.

 

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen