Afkoopsom controleren

VZR ziet helaas dat 80% van de autoregelingen een afkoopsomclausule bevat. Wij pleiten al jaren dat dit niet juist is en alleen voor uitzonderlijke gevallen bedoeld is. Als je voor je werk een auto nodig hebt en je wisselt van baan maar krijgt er nog een dikke factuur achteraan, dan is dit geen goed werkgeverschap. Het beperkt je arbeidsmobiliteit als werknemer. Vaak is de hoogte van de afkoopsom voor een werknemer ook niet controleerbaar en daarmee is dit oneerlijk.

Mocht er wel sprake zijn van een afkoopsom dan dient deze in ieder geval te voldoen aan een aantal voorwaarden.
 
De regels van een afkoopsom: 
​- in de autoregeling moet de afkoopsom beschreven staan
- de afkoopsom mag niet meer kosten dan de daadwerkelijke kosten 
​- Je werkgever moet zich (aantoonbaar) inspannen om de afkoopsom uit te onderhandelen
- etc.

Twijfel je over de hoogte van jouw afkoopsom? Wij controleren graag de hoogte van jouw afkoopsom en ondersteunen je als hij niet juist blijkt te zijn. 

Veel vragen van onze leden hebben betrekking op de te betalen boete bij uitdiensttreding. Regelmatig wordt er door de werkgever gevraagd de auto mee te nemen naar de nieuwe werkgever óf om de afkoopsom van het leasecontract te betalen. Deze afkoopregelingen zijn vaak ondoorzichtig, niet gespecificeerd en kunnen zomaar een flinke financiële strop met zich meebrengen. Het treft je dan direct financieel of het schaadt jouw onderhandelingspositie bij je nieuwe werkgever.

​Het akkoord gaan met een afkoopregeling lijkt bij het sluiten van het arbeidscontract en ondertekenen van de autoregeling een detail. In andere gevallen komt het akkoord gaan met de afkoopregeling onder druk tot stand: als je de autoregeling niet tekent, krijg je immers de auto niet. Op dat moment lijkt een afkoopregeling een klein detail. Dit kan je echter later duur komen te staan. Wij adviseren ten zeerste om je hiertegen te wapenen.

​VZR heeft al in heel veel gevallen berijders geholpen met dit soort problemen. Ook heeft VZR succesvol meerdere keren een rechtszaak ondersteund die uiteindelijk door de berijder gewonnen is.

Klik hier om de usercase second opinion afkoopsom te lezen.

Reële berekening afkoopsom?
Wil je een reële berekening voor uw afkoopsom? Voor € 150,- berekenen wij deze reële afkoopsom berekening maken.
Deze berekening hebben wij ontwikkeld in samenwerking met onze lease-experts. Honderden zakelijke rijders hebben reeds gebruik gemaakt van deze berekening en deze succesvol gebruikt bij de onderhandeling met hun werkgever. Vaak heeft ze dit duizenden euro's bespaard.  

Klik hier voor een voorbeeld van een reële berekening voor een afkoopsom.

No cure no pay
Kom je er met alleen de berekening nog niet uit met uw werkgever? Dan helpen we je graag in het verdere traject op basis van no cure no pay.
We begeleiden in de onderhandeling met uw werkgever en leasemaatschappij.

Second opinion afkoopsom
Is de afkoopsom in jouw ogen veel te hoog en komt u er ondanks onze berekening onderling niet uit met uw werkgever? Dan adviseren wij je om een extra second opinion bij ons aan te vragen. Deze is extra ten opzichte van uw No-Cure-No-Pay berekening. Wij verzorgen deze second opinion voor je tegen kostprijs. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met een gespecialiseerd en onafhankelijk consultancybureau in de leasewereld. Zij zullen je een advies geven voor een reële en billijke afkoopsom en waar nodig, samen met VZR, bemiddelen als blijkt dat de berekening van de afkoopsom fouten bevat of op irreële aannames gebaseerd is.

Voor berijders zijn de kosten van deze second opinion € 375,- exclusief btw. Betaald members van VZR ontvangen een korting en betalen € 250,- exclusief btw.
Klik hier voor meer informatie over second opinion afkoopsom.

Voor vragen over afkoopregelingen kun je het contactformulier invullen of mailen naar info@vzr.nl.

 

Heb je een vraag of opmerking?

Neem dan contact op via het vragenformulier!

Vraag stellen

Meld je aan als betaald member en profiteer van de vele voordelen:

  • Toegang tot alle informatie van VZR
  • Inclusief rekenmodellen en downloads
  • Stel vragen aan onze experts
  • Profiteer van korting bij verschillende bedrijven
  • Ontvang de interessantste VZR artikelen thuis in de bus
  • Steun onze lobby in Den Haag en Brussel
Meld je aan Lees meer over de voordelen