Afkoopsom vonnis

Meld u aan om alles te zien!

Aanmelden is gratis en is in minder dan twee minuten geregeld.
U krijgt toegang tot interessante en bruikbare informatie over bijtelling, mobiliteitsbudgetten, private lease en rekentools.

Ook ontvangt u onze nieuwsbrief, zodat u altijd op de hoogte blijft.

Om deze pagina te kunnen zien heeft u minimaal een Gratis lidmaatschap nodig.

Klik hier om aan te melden!

Al lid van VZR? Klik hier om in te loggen.
Ook de tweede door VZR ondersteunde zaak is bij de rechtbank op 15 juli 2020 gewonnen. Net zoals bij het eerste VZR arrest oordeelt de rechter dat een werkgever de afkoopsom van een leaseauto als deze voortijdig wordt ingeleverd bij de leasemaatschappij, niet zomaar aan de werknemer mag doorbelasten.  
 
In de betreffende zaak heeft de werknemer een afkoopsomclausule in zijn autoregeling. Bij vertrek naar een andere werkgever belast de werkgever één op één de afkoopsom door aan werknemer met een bedrag van € 7.468,-. VZR beoordeelt dit als onredelijk en vindt de afkoopsom buitensporig. VZR berekent een reële afkoopsom van € 3.717,-. De werkgever procedeert maar wordt niet in het gelijk gesteld. De rechter oordeelt bovendien dat de door VZR berekende afkoopsom reëel is.
De uitspraak en motivatie van de rechtbank is zeer helder. Naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid is het onaanvaardbaar wanneer werknemer de afkoopsom van de leasemaatschappij volledig voor zijn rekening zou moeten nemen. Goed werkgeverschap brengt met zich mee dat werkgever verantwoordelijk is voor de goede uitvoering van de leaseovereenkomst en het berijderscontact. De werkgever bepaalt namelijk de inhoud van de leaseovereenkomst en de keuze voor de leasemaatschappij.
 
De rechter bepaalt dat de werkgever verantwoordelijk is voor adequate informatie over de leaseregeling. Inhoudelijk betekent dit dat de werkgever de werknemer moet informeren over de financiële consequenties van autokeuzes en de manier waarop een eventuele afkoopsom wordt berekend. De kantonrechter geeft aan dat werkgever verplicht is zijn werknemers goed te informeren, in dit geval expliciet schriftelijk, op welke wijze de afkoopsom wordt berekend. De werkgever kan dan ook niet verwijzen naar de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer.
De werkgever is bovendien in gebreke gebleven en heeft verzuimd zelf te onderhandelen over de afkoopsom met de leasemaatschappij.
 
VZR is blij met deze uitspraak die meer duidelijkheid verschaft tussen de relatie werkgever en leaserijder.
 
VZR roept werkgevers op om de afkoopsomclausule niet langer standaard op te nemen in de autoregeling en als dit toch gebeurt, heel expliciet te zijn met de informatieverstrekking. Voor werknemers raden wij aan een autoregeling écht goed te lezen voor het tekenen en in ontvangst nemen van de leaseauto. Mochten werknemers onverhoopt toch een probleem krijgen dan is dit arrest #2, het eerste arrest en nog veel andere informatie op deze site te vinden.

Heb je een vraag of opmerking?

Neem dan contact op via het vragenformulier!

Vraag stellen

Meld je aan als betaald member en profiteer van de vele voordelen:

  • Toegang tot alle informatie van VZR
  • Inclusief rekenmodellen en downloads
  • Stel vragen aan onze experts
  • Profiteer van korting bij verschillende bedrijven
  • Ontvang de interessantste VZR artikelen thuis in de bus
  • Steun onze lobby in Den Haag en Brussel
Meld je aan Lees meer over de voordelen