Bijtelling

Als u in een auto rijdt, die ter beschikking is gesteld door uw bedrijf, en u rijdt deze auto ook privé, dan wordt daarvoor een bedrag bij uw inkomen opgeteld. Dit bedrag is de bijtelling. Deze situatie geldt voor zowel werknemers als ondernemers. Als u de auto niet privé gebruikt, en de fiscus vindt dat daarvan sprake is als u minder dan 500 kilometer privé rijdt, dan geldt de bijtelling niet.

De fiscus ziet het ter beschikking stellen van een auto als loon of inkomen in natura. De waarde hiervan is de bijtelling. De bijtelling wordt bij het inkomen opgeteld en hierover moet belasting worden betaald. Als u in loondienst werkt, zal de salarisadministratie maandelijks over 1/12 deel van deze bijtelling loonbelasting/premies volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet inhouden en afdragen.

Catalogusprijs als basis
Deze bijtelling is afhankelijk van de catalogusprijs van de auto en de CO2-uitstoot. De catalogusprijs is het bedrag van het specifieke model en uitvoering inclusief btw, bpm en fabrieksopties. Bij auto's tot en met bouwjaar 2012 zijn de fabrieksopties te herkennen aan het feit dat er bpm over geheven werd. Bij auto's vanaf 2013 is dat niet meer op deze manier te herkennen. De officiële prijslijst van de importeur geeft uitkomst over wat wel en geen fabrieksopties zijn (af-fabriek schuif/kanteldak wel, trekhaak niet, achteraf ingebouwd open dak ook niet).

Het bpm-bedrag van de auto staat vermeld op het kenteken en in het kentekenregister.

Niet alleen leaseauto's
Als het over bijtelling gaat, spreekt men al gauw over leaseauto's en leaserijders. Voor de bijtelling is het echter niet van belang of uw bedrijf de auto least of in eigendom heeft. Sterker nog: als uw werkgever alle autokosten (brandstof, afschrijvingen, verzekering etc.) voor uw privéauto vergoedt, dan geldt er een bijtelling bij meer dan 500 privékilometers. Of als u als ondernemer alle kosten van uw privéauto zakelijk betaalt, dan krijgt u ook te maken met bijtelling.

Ondernemers
Hoe het precies werkt voor ondernemers, hangt af van uw ondernemingsvorm.

Bestelauto's
De bijtelling geldt voor personenauto's en bestelauto's. Alleen bij bestelauto's die (nagenoeg) uitsluitend geschikt zijn voor het vervoer van goederen, geldt een bijtelling voor privégebruik van de daadwerkelijk gereden privékilometers x de kosten van de bestelauto per kilometer. Dit geldt ook voor vrachtauto's en andere motorvoertuigen.

Whitepaper met tips over bijtelling ontvangen?
Meld u nu bij ons aan en ontvang het whitepaper met tips over bijtelling. Klik hier om u aan te melden.

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen