Bijtelling

Als je in een auto rijdt, die ter beschikking is gesteld door jouw bedrijf, én je rijdt met deze auto meer dan 500 km per jaar privé, dan wordt daarvoor een bedrag bij jouw inkomen opgeteld. Dit bedrag is de bijtelling. De fiscus ziet dit namelijk als loon of inkomen in natura. Deze situatie geldt voor zowel werknemers als ondernemers. 

Fiscale waarde auto als basis
De bijtelling is afhankelijk van de fiscale waarde van de auto en de CO2-uitstoot. De fiscale waarde is de nieuwprijs van de auto inclusief btw, bpm en fabrieksopties, maar zonder de verplichte afleverkosten. De officiële prijslijst van de importeur geeft aan wat de fiscale waarde is. Alles wat in- of opgebouwd is bij een auto vóórdat het kenteken is aangevraagd telt mee voor de bijtelling. Dus ook een trekhaak indien deze gemonteerd is vóórdat het kenteken aangevraagd is.

De CO2 uitstoot bepaalt het bijtellingspercentage. Voor 2021 geldt: een auto zonder uitstoot, ofwel een elektrische auto, heeft 12% bijtelling. Bij 1 gram CO2 uitstoot of meer geldt het standaard 22% bijtellingtarief. In juni 2019 heeft het kabinet het 'klimaatakkoord' gepresenteerd. Daarin werd aangegeven dat de bijtelling vervroegd aangepast gaat worden. Voor volledig elektrische auto's met een DET (Datum Eerste Toelating) in 2021 geldt dan 12% bijtelling tot € 45.000,-. Mocht de catalogusprijs van jouw auto hoger liggen, betaal je over het restbedrag boven de € 45.000,- het standaard tarief. Bekijk hier de bijtellingstarieven vanaf 2021 tot en met 2030. Je kunt de bijtelling ook zelf berekenen

Ook private lease
Voor de bijtelling is het niet van belang of jouw bedrijf de auto least of in eigendom heeft. Sterker nog: als jouw werkgever alle autokosten (brandstof, afschrijvingen, verzekering etc.) voor jouw privéauto vergoedt, dan kan er sprake zijn van bijtelling voor uw private leaseauto. Of als je als ondernemer alle kosten van jouw privéauto zakelijk betaalt. Bijtelling kan dus ook voor private lease auto's gelden. 

Ondernemers
Hoe het precies werkt voor ondernemers, hangt af van uw ondernemingsvorm.

Bestelauto's
De bijtelling geldt voor personenauto's en bestelauto's. Alleen bij bestelauto's die (nagenoeg) uitsluitend geschikt zijn voor het vervoer van goederen, geldt een bijtelling voor privégebruik van de daadwerkelijk gereden privékilometers x de kosten van de bestelauto per kilometer. Dit geldt ook voor vrachtauto's en andere motorvoertuigen.

Whitepaper met tips over bijtelling ontvangen?
Meld je nu bij ons aan en ontvang het laatste nieuws omtrent bijtelling. Klik hier om je aan te melden als lid.

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen