2020, wat verandert er voor de zakelijke rijder qua bijtelling en…?

Eerst was er Autobrief 2, waarin de plannen gepresenteerd werden tot 2021. Onder andere de bijtellingstarieven waren voor iedereen duidelijk. Maar in 2019 werd het Klimaatakkoord gepresenteerd en daarin stonden ineens andere bijtellingstarieven voor elektrische auto’s vanaf 2020… De nieuwe 2020 bijtellingstarieven werden herhaald tijdens Prinsjesdag 2019. En ja, de bijtellingstarieven voor elektrische auto’s vanaf 2020 zijn bepaald. Voor benzine- en dieselauto’s verandert de bijtelling niet. Deze blijft 22%. 

Bijtelling vanaf 1 januari 2020
Voor benzine- en dieselauto’s verandert er niets. Elke auto met meer dan 1 gram CO2 uitstoot, die krijgt 22% bijtelling. Dat geldt dus ook voor Plug In Hybride modellen.

Elektrische auto’s met datum eerste toelating na 1-1-2020 krijgen te maken met een verdubbeling van de bijtelling ten opzichte van 2019, namelijk 8% bijtelling in 2020. De grens tot waar die 8% geldt is verlaagd van € 50.000,- in 2019 naar € 45.000,- in 2020. Voor elke euro hierboven betaal je 22% bijtelling. Lees hier de bijtellingstarieven vanaf 2020 tot 2030. Je kunt de bijtellingstarieven vanaf 2020 al berekenen via onze bijtellingscalculator.  

Het betreffende bijtellingstarief wordt bepaald op de dag dat de auto voor het eerst toegaleten wordt (dat is de datum waarop de auto voor het eerst in gebruik is genomen, waar dan ook) en geldt 60 maanden lang. Lees hier meer over de 60-maandentermijn en wat het bijtellingstarief wordt ná 60 maanden.

Leasefiets
Voor het eerst wordt er een standaard tarief van 7% bijtelling voor een leasefiets geheven. Vroeger was het een ingewikkelde berekening van privé-kilometers en kosten. Dat wordt nu dus makkelijker en duidelijker. Maar niet voor iedereen wordt een leasefiets hierdoor aantrekkelijker. Lees onze tips over de leasefiets.  

Wegenbelasting EV’s en PHEV’s
Elektrische auto’s hebben in 2020 nog het voordeel dat ze wegenbelasting-vrij zijn. Je betaalt dus geen motorrijtuigenbelasting (MRB) voor EV’s. In 2025, betaal je maar een kwart van het normale tarief aan wegenbelasting. Vanaf 2026 betaal je het volle punt aan wegenbelasting.
Plug-In hybride auto’s met een uitstoot onder de 50 gram CO2 per kilometer betalen nu de helft aan wegenbelasting (halftarief). In 2025 wordt dat een driekwarttarief, dus 75% van de normale MRB. Vanaf 2026 betalen ook PHEV’s het normale tarief aan wegenbelasting.

Iets meer BPM voor EV
Over de prijs van een elektrische auto’s wordt nu geen BPM geheven. Dit geldt tot en met 2024. Vanaf 2025 geldt voor elektrische auto’s een vast BPM-tarief van € 360,-. Voor benzine- en dieselauto’s verandert er wel iets per 1 juli 2020. Dan wordt er een nieuwe BPM-tabel gepresenteerd die rekening houdt met de CO2 stijgingen van auto’s vanwege de invoering van de WLTP-testmethode per september 2017.

Brandstof wordt duurder
Doordat er meer elektrische auto’s verkocht worden, moet deze inkomstenderving op een andere manier betaald worden. Dit gebeurt door de dieselaccijns per 1-1-2021 te verhogen met € 0,01 en vanaf 1-1-2023 weer met € 0,01.

Hand aan de (geld)kraan
De Overheid heeft gemerkt dat hun besluiten regelmatig ingehaald worden door de ontwikkelde techniek. Er worden nu bijvoorbeeld meer elektrische auto’s verkocht dan eerst gedacht en daarom gaat de Overheid nu over naar het “Hand aan de kraan” principe. Dit geeft ze de mogelijkheid om de ‘vaststaande’ plannen die gelden over 12 maanden, toch te kunnen veranderen. Zowel werknemers als werkgevers moeten hier rekening mee houden.

Dat betekent dat alle beschreven plannen hierboven er volgend jaar toch misschien anders uitzien…

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen voor de zakelijke rijder en wordt gratis lid van VZR.

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen