Wat is de bijtelling elektrische auto in 2019?

De bijtelling van een elektrische auto in 2019 is 4%. Dat komt doordat een elektrische auto 0 gram CO2 uitstoot tijdens het rijden. De overheid stimuleert de keuze voor een elektrische auto door 18% korting te geven op het standaardbijtellingstarief van 22% (22% - 18% = 4%).

Overheidsstimulering elektrische auto
Per januari 2019 is 4% bijtelling voor een EV (electric vehicle) gekoppeld aan het maximum van € 50.000,- (ook wel Tesla Taks genoemd). Voor elke euro boven de € 50.000,- betaalt u 22% bijtelling. Deze regeling geldt in ieder geval voor elke elektrische auto die in 2019 voor het eerst tenaamgesteld is.

In het Klimaatakkoord (juni 2019) is aangegeven dat het drempelbedrag in 2020 verlaagd gaat worden naar € 45.000,- en vervolgens naar € 40.000,- vanaf 2021. Ook staat erin aangegeven dat de bijtelling voor EV verhoogd wordt, namelijk naar 8% in 2020 en vervolgens stijgt de bijtelling in stapjes verder naar 12%, 16%, 17% en 22%. Hoe de bijtelling exact veranderd zal in Autobrief 3 (medio 2019) bekend worden gemaakt.

Bijtellers opgelet
Als u binnenkort een elektrische auto gaat rijden én gaat bijtellen, terwijl u uw zakenauto eerst niet bijtelde (privé reed). Dat moet u erg goed opletten!!! U kunt namelijk maar één keer per jaar wisselen tussen het wel of niet bijtellen van uw zakenauto, en dat is per 1 januari. De bijtelling geldt dus voor een heel kalenderjaar. Pas dus op als u halverwege het jaar overstapt naar “privé gebruik van uw zakenauto”.

Op de regel dat u alleen per kalenderjaar kunt wisselen van wel/niet bijtellen is er één uitzondering. Dat is het wisselen van werkgever. Op dat moment kunt óók wisselen van wel/niet bijtellen zonder consequenties. Als u tot deze groep behoort, lees dan ook dit bericht voor meer informatie.

Bijtelling berekenen?
Wilt u eenvoudig uw bijtelling berekenen? Klik dan hier om naar onze bijtellingstool te gaan.
 

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen