Wat is de bijtelling elektrische auto in 2019?

De bijtelling van een elektrische auto in 2019 is 4%. Dat komt doordat een elektrische auto 0 gram CO2 uitstoot tijdens het rijden. De overheid stimuleert de keuze voor een elektrische auto door 18% korting te geven op het standaardbijtellingstarief van 22% (22% - 18% = 4%).

Overheidsstimulering elektrische auto
Per januari 2019 is 4% bijtelling voor een EV (electric vehicle) gekoppeld aan het maximum van € 50.000,- (ook wel Tesla Taks genoemd). Voor elke euro boven de € 50.000,- betaalt u 22% bijtelling. Deze regeling geldt in ieder geval voor elke elektrische auto die in 2019 en 2020 voor het eerst tenaamgesteld is. Wat de bijtelling vanaf 2021 zal zijn, dat is nog niet bekend. Dit zal in Autobrief 3 (zomer 2019) bekend worden gemaakt.

Bijtellers opgelet
Als u binnenkort een elektrische auto gaat rijden én gaat bijtellen, terwijl u uw zakenauto eerst niet bijtelde (privé reed). Dat moet u erg goed opletten!!! U kunt namelijk maar één keer per jaar wisselen tussen het wel of niet bijtellen van uw zakenauto, en dat is per 1 januari. De bijtelling geldt dus voor een heel kalenderjaar. Pas dus op als u halverwege het jaar overstapt naar “privé gebruik van uw zakenauto”.

Op de regel dat u alleen per kalenderjaar kunt wisselen van wel/niet bijtellen is er één uitzondering. Dat is het wisselen van werkgever. Op dat moment kunt óók wisselen van wel/niet bijtellen zonder consequenties. Als u tot deze groep behoort, lees dan ook dit bericht voor meer informatie.

Bijtelling elektrische auto 2020
Het 2019 bijtellingspercentage van 4% bijtelling voor elektrische auto’s geldt ook voor 2020. 4% bijtelling geldt tot € 50.000,-. Voor elke euro meer dan € 50.000,- betaalt u 22% bijtelling. Het is verstandig om eerst uw bijtelling te berekenen voordat u uw keuze voor een elektrische auto maakt. VZR biedt hiervoor een rekentool waarmee u gemakkelijk te bijtelling kunt berekenen.  

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen