Wat is de bijtelling van een elektrische auto in 2021?

Bijtelling elektrische auto in 2021
In het Klimaatakkoord (juni 2019) en in de Troonrede (september 2020) is aangegeven dat het drempelbedrag in 2021 verlaagd gaat worden van € 45.000,- naar € 40.000,- vanaf 2021. Elke euro boven dit drempelbedrag wordt belast met het standaardtarief van 22%. Ook staat erin aangegeven dat de bijtelling voor EV verhoogd wordt in de komende jaren, namelijk naar 16% in 2022 en vervolgens stijgt de bijtelling in stapjes verder naar 17% en 22% in 2026. 

Bijtellers opgelet
Als je binnenkort een elektrische auto gaat rijden én gaat bijtellen, terwijl je jouw zakenauto eerst niet bijtelde. Dan wijzen we je graag op het volgende. Je kunt namelijk maar één keer per jaar wisselen tussen het wel of niet bijtellen van jouw zakenauto, en dat is per 1 januari. De bijtelling geldt dus voor een heel kalenderjaar. Pas dus op als je halverwege het jaar overstapt naar “privé gebruik van uw zakenauto”.

Op de regel dat je alleen per kalenderjaar kunt wisselen van wel/niet bijtellen is er één uitzondering. Dat is het wisselen van werkgever. Op dat moment kan je óók wisselen van wel/niet bijtellen zonder consequenties. Als je tot deze groep behoort, lees dan ook dit bericht voor meer informatie.

Bijtelling berekenen?
Wilt u eenvoudig uw bijtelling in 2021 berekenen? Klik dan hier om naar onze bijtellingstool te gaan.
 

Heb je een vraag of opmerking?

Neem dan contact op via het vragenformulier!

Vraag stellen

Meld je aan als betaald member en profiteer van de vele voordelen:

  • Toegang tot alle informatie van VZR
  • Inclusief rekenmodellen en downloads
  • Stel vragen aan onze experts
  • Profiteer van korting bij verschillende bedrijven
  • Ontvang de interessantste VZR artikelen thuis in de bus
  • Steun onze lobby in Den Haag en Brussel
Meld je aan Lees meer over de voordelen