Jurisprudentie over afkoopregelingen

Lees hieronder meer over het juridisch kader bij afkoopregelingen.

Meld u aan om alles te zien!

Aanmelden is gratis en is in minder dan twee minuten geregeld.
U krijgt toegang tot interessante en bruikbare informatie over bijtelling, mobiliteitsbudgetten, private lease en rekentools.

Ook ontvangt u onze nieuwsbrief, zodat u altijd op de hoogte blijft.

Om deze pagina te kunnen zien heeft u minimaal een Blue lidmaatschap nodig.

Klik hier om aan te melden!

Al lid van VZR? Klik hier om in te loggen.
Vaak wordt ons gevraagd wat nu eigenlijk precies wel en niet mag als het gaat over afkoopregelingen. Wij proberen hier het juridisch kader te schetsen. In de basis mag een werkgever een afspraak maken met een werknemer over een afkoopregeling. De werkgever dient daarin echter wel redelijk en billijk te zijn.
 
​Allereerst moet er een getekende overeenkomst zijn over een afkoopregeling. Is er geen getekende overeenkomst, dan is een eis tot het betalen van een boete voor het afkopen van het leasecontract niet redelijk en billijk.
 
Als er wel van tevoren een afkoopregeling is overeengekomen en getekend, is het nog de vraag hoe deze opgeschreven staat. Het moet wel vooraf in te schatten zijn voor de werknemer wat de consequentie is van de afkoopregeling. Het moet dus concreet en duidelijk geformuleerd zijn.
 
Een afkoopsom voor een auto die door de berijder zelf is uitgekozen en die boven de leasenorm van de werkgever uitkomt zal al snel als redelijk beschouwd worden. Net zoals een auto die afwijkt van de auto van collega's en die heel specifiek voor die werknemer is besteld.
 
Als de auto een gebruiksmiddel is en echt nodig is om het werk uit te kunnen voeren (auto's met bestickering, busjes, auto's van vertegenwoordigers etc.), zal een afkoopregeling minder redelijk en billijk zijn dan bij auto's die puur vanuit functie als secundaire arbeidsvoorwaarde worden gereden.
 
Verder is het van belang of de werknemer zelf uit dienst gaat of dat hij ontslagen wordt. Als de uitdiensttreding niet op eigen initiatief tot stand komt, is een afkoopsom niet redelijk en bilijk.
 
Als er sprake is van een afkoopregeling, dan is de werkgever verplicht om verantwoording te nemen en zijn best te doen de afkoopsom zo laag mogelijk te krijgen. Verder mag er richting werknemer geen btw berekend worden over de afkoopsom. Tot slot mag de afkoopsom niet hoger zijn dan de daadwerkelijk geleden schade. (bron: VZR arrest)

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen