Kopen of leasen?

Kopen of leasen? Beide hebben voordelen, maar ook nadelen. Onze informatie helpt u met uw beoordeling wat in uw situatie het meest gunstig is.

Meld u aan om alles te zien!

Aanmelden is gratis en is in minder dan twee minuten geregeld.
U krijgt toegang tot interessante en bruikbare informatie over bijtelling, mobiliteitsbudgetten, private lease en rekentools.

Ook ontvangt u onze nieuwsbrief, zodat u altijd op de hoogte blijft.

Om deze pagina te kunnen zien heeft u minimaal een Blue lidmaatschap nodig.

Klik hier om aan te melden!

Al lid van VZR? Klik hier om in te loggen.

Kopen of leasen?
Als u over de financiële middelen beschikt, is leasing vrijwel altijd een duurdere oplossing dan zelf de auto kopen. Het kopen van een auto is echter een flinke uitgave en u wilt het geld misschien liever in andere zaken investeren. Of u kiest voor leasing vanwege de voordelen die hieraan verbonden zijn. Soms is leasing zelfs goedkoper dan zelf kopen, omdat de leasemaatschappij heel scherpe inkoopafspraken heeft gemaakt met importeurs, verzekeraars etc.

Financial lease of operational lease
Het belangrijkste verschil tussen financial leasing en operational leasing, is dat in het eerste geval de auto op uw eigen balans staat en in het tweede geval op de balans van de leasemaatschappij. In geval van operational leasing wordt u geen eigenaar van de auto en bij financial leasing wel. Financial leasing zonder servicecomponenten is niet meer en niet minder dan een financiering.

Voor- en nadelen financial leasing/kopen
Het voordeel van kopen, al dan niet met geleend geld, is dat er mogelijk recht bestaat op investeringsaftrek. Dat geldt voor bedrijfswagens, maar dat is ook op (semi-)elektrische auto's van toepassing (geweest).

Het mogelijke nadeel is het risico op een lage restwaarde bij inruil, al kan deze natuurlijk ook juist hoger uitvallen, hetgeen dan weer een voordeel is. Een ander mogelijk nadeel is onverwachte kosten, bijvoorbeeld omdat het onderhoud hoger uitvalt dan verwacht.

Voor- en nadelen operationele lease
Het grote voordeel van operational leasing is dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan, mits u tenminste een leasecontract heeft inclusief servicecomponenten (hierover later meer). Mocht u onverhoopt meer kilometers rijden met de auto of wilt u eerder van uw contract af dan afgesproken met de leasemaatschappij, dan krijgt u hiervoor wel een extra rekening gepresenteerd.

Een tweede voordeel van operationele lease is dat u uw middelen/financiële ruimte beschikbaar houdt voor investeringen in uw bedrijf.  

Full service leasing/servicecomponenten
Er is sprake van service leasing als u in uw contract met de leasemaatschappij ook afspraken heeft gemaakt over de verzekering, de mrb/hsb (motorrijtuigenbelasting / houderschapsbelasting), reparatie, onderhoud, banden en eventueel vervangend vervoer. Als u hiervoor kiest, levert u dat dikwijls gemak op. U heeft deze zaken dan namelijk uitbesteed aan de leasemaatschappij.

Verder betekent dat in de regel dat u gedurende de gehele periode van uw contract (ongeveer) hetzelfde bedrag betaalt voor deze zaken, terwijl u anders bijvoorbeeld de ene maand heel veel geld kwijt bent aan een dure reparatie en daarna weer een half jaar geen enkele euro. Het is gemakkelijker uw autokosten te budgetteren.


leasemaatschappij

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen