Schade of gebruiksschade?

Als u uw leaseauto weer inlevert, wordt deze geïnspecteerd op schades. Als er schade geconstateerd wordt, krijgt u misschien alsnog een eigen risico in rekening wordt gebracht of misschien zelfs de complete schade. Wat zijn uw rechten en plichten? Lees het in dit artikel.

Meld u aan om alles te zien!

Aanmelden is gratis en is in minder dan twee minuten geregeld.
U krijgt toegang tot interessante en bruikbare informatie over bijtelling, mobiliteitsbudgetten, private lease en rekentools.

Ook ontvangt u onze nieuwsbrief, zodat u altijd op de hoogte blijft.

Om deze pagina te kunnen zien heeft u minimaal een Blue lidmaatschap nodig.

Klik hier om aan te melden!

Al lid van VZR? Klik hier om in te loggen.

Bij inname van de leaseauto wordt er geïnspecteerd op schades. Als er schade geconstateerd wordt, die niet is gemeld, kan dit voor u betekenen dat er alsnog een eigen risico in rekening wordt gebracht of misschien zelfs de complete schade vanwege het niet/te laat melden.

Meestal gebruikt het bedrijf waar u de auto inlevert, vaak een dealerbedrijf, een innameformulier, dat u kunt ondertekenen. Wij zijn hier een groot voorstander van. Zo kunt u altijd bewijzen dat schades die ontstaan zijn nadat de auto opgehaald of achtergelaten is, niet door u veroorzaakt zijn. Let er wel op dat u het eens bent met hetgeen er op het innameformulier als schade aangemerkt wordt. Bent u het niet eens met de opmerkingen op het formulier, dan adviseren wij om juist niet te tekenen.

Soms lijkt het alsof leasemaatschappijen extra marge willen maken door auto's extra scherp te controleren op schade bij inleveren. De leasemaatschappij brengt de schade in rekening bij de werkgever en de werkgever belast vervolgens een deel van de kosten door aan u. Vaak gaat de discussie over de vraag of een schade een gebruiksschade is, als gevolg van normaal gebruik, of een echte schade.

Een gebruiksschade is een schade die is te verwachten wanneer een auto een aantal jaren in gebruik geweest is. In de documenten ‘Inspectie norm’ en ‘Inname Protocol’, van professioneel expertisebureau autoinspectie.nl, treft u de basisregels over de verschillen tussen een gebruiksschade en een echte schade.

Problemen?
Heeft u een discussie over een schade met uw werkgever of met de leasemaatschappij? Dit kan zijn tijdens de inname, maar ook gedurende de looptijd van het leasecontract. U kunt in dat geval een contra-expertise laten uitvoeren. Dit kan u honderden euro's besparen. Klik hier voor meer informatie over een contra-expertise.

 


autoregeling

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen