VZR Arrest #2

Omschrijving case:
De werknemer heeft een leaseauto bij zijn werkgever en tekent voor de autoregeling inclusief afkoopsom clausule. Wanneer hij de arbeidsovereenkomst beëindigt belast zijn werkgever hem inderdaad de volledige afkoopsom  van € 7.466,77. Werknemer laat een expertise berekening uitvoeren bij VZR en uit deze berekening volgt een bedrag van € 3.717,-. Op advies van VZR betaalt werknemer deze € 3.717,-.
Zijn werkgever gaat naar de rechtbank om het verschil plus rente en proceskosten te verhalen op werknemer.
 
Uitkomst:
De rechter heeft de vordering van de werkgever afgewezen en is van oordeel dat het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is dat werknemer de volledige afkoopsom zou moeten betalen.
Goed werkgeverschap van de werkgever bepaalt dat deze verantwoordelijk is voor de goede uitvoering van de leaseovereenkomst en het berijderscontact. De werkgever bepaalt immers de inhoud van de leaseovereenkomst en de keuze voor de leasemaatschappij. Deze verantwoordelijkheid brengt met zich mee dat de werknemer adequaat geïnformeerd wordt over de leaseregeling en de manier waarop de afkoopsom wordt berekend. Alleen dan had werknemer een weloverwogen beslissing kunnen nemen. De werkgever kan dan ook niet verwijzen naar de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer. Dat is alleen mogelijk als aan alle voorwaarden is voldaan en dat is hier niet van toepassing. De rest van de afkoopsom dient door de werkgever te worden betaald.

Bron:
Vonnis van de kantonrechter 8152669|19-7511
 

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen