2/3 van de wagenparken met bedrijfsauto’s hebben deze in eigen beheer

Bedrijfswagens. Je ziet ze elke dag rijden, vooral door de weeks. Maar hoeveel rijden er nu eigenlijk rond? En wat is de verhouding zakenauto versus bedrijfswagens?

Wij richten ons in dit artikel op de nieuw verkochte lichte bedrijfswagens, ook wel bestelwagens genoemd.

Vier keer zoveel zakenauto’s
In 2019 zijn er ruim 76.000 nieuwe lichte bedrijfswagens verkocht. Ten opzichte van het totaal aantal nieuw verkochte personenauto’s in 2019 is dat niet veel. Dat waren er iets meer dan 446.000. Maar als we de niet-zakelijke registraties hieruit filteren, dan blijven er nog maar ±280.000 zakelijk gekochte personenauto’s in 2019 over. Dat betekent dat de verhouding verkochte lichte bedrijfswagens en zakelijke personenwagens ongeveer 1 op 4 is.

Verhouding personenauto’s en lichte bedrijfswagens in een wagenpark
Sommige bedrijven hebben bijna alleen maar bedrijfswagens rondrijden en andere praktisch alleen maar personenauto’s. Hoe ziet het gemiddelde wagenpark er eigenlijk uit zul je je afvragen? Op basis van de verkoopverhoudingen zou je zeggen dat er voor elke bedrijfswagen in een wagenpark ook 3 a 4 personenauto’s rondrijden. Maar dat is niet het geval.

Een gemiddeld wagenpark heeft zowel 45% personenauto’s als 45% lichte bedrijfswagens rondrijden. 10% zijn zware bedrijfswagens (> 3.500 kg). De zware bedrijfswagens rijden eigenlijk alleen rond bij de grotere wagenparken met minimaal zes voertuigen.

Lease of niet?
Als er bedrijfswagens rondrijden in het wagenpark, dan zijn daar verschillende eigendom’s en beheersvormen’ voor. Denk aan de bedrijfswagen zelf kopen en zelf het wagenparkbeheer verzorgen. Dit doet 69% van alle bedrijven. Zij hebben dus een eigen wagenparkbeheerder hiervoor in dienst.
Maar je kunt ook de wagens zelf kopen en het beheer uitbesteden aan externe wagenparkbeheerders, oftewel specialisten. 47% van alle bedrijven kiest hiervoor.

Indien bedrijven ervoor kiezen om de financiering van het bedrijfswagens via een leasemaatschappij te laten lopen (full operational of financial lease), dan maakt men bijna altijd gebruik van de wagenparkbeheersdiensten van de leasemaatschappij. Slechts 16% regelt de financiering via de leasemaatschappij, maar houdt het beheer van het wagenpark in eigen hand.

Diverse gegevens uit dit artikel komen uit het 2019 onderzoek “Monitor lichte bedrijfswagens”.

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen