ADAS

Meld u aan om alles te zien!

Aanmelden is gratis en is in minder dan twee minuten geregeld.
U krijgt toegang tot interessante en bruikbare informatie over bijtelling, mobiliteitsbudgetten, private lease en rekentools.

Ook ontvangt u onze nieuwsbrief, zodat u altijd op de hoogte blijft.

Om deze pagina te kunnen zien heeft u minimaal een Gratis lidmaatschap nodig.

Klik hier om aan te melden!

Al lid van VZR? Klik hier om in te loggen.
Geavanceerde rijhulpsystemen

Een nieuwe auto zonder bluetooth carkit en een multimedia systeem is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Maar naast die handige systemen die vooral voor infotainment zorgen onderweg heeft de technologie op veiligheidsgebied ook niet stil gestaan.

Tegenwoordig zitten er in nieuwe auto’s enorm veel veiligheidssystemen die ervoor zorgen dat de kans op ongelukken geminimaliseerd wordt. Deze systemen vallen onder de noemer ADAS, of te wel rijhulpsystemen. Een aantal van deze systemen is vanaf 2022 verplicht in nieuwe auto's, even inlezen kan dus geen kwaad!

De meest bekende systemen:
AEBS:  Autonomous Emergency Braking Systems of te wel noodstopsysteem. Dit systeem remt in het geval van een gevaarlijke situatie automatisch voor u.
ACC: Adaptive Cruise Control of te wel adaptieve cruise control. Dit systeem is een uitbreiding op de cruise control, hiermee is het mogelijk om de auto automatisch gepaste afstand te laten houden op de voorganger.
Autopilot: Autopilot combineert meerdere ADAS systemen waardoor de auto automatisch door het verkeer kan manouvreren. 
Lane Departure: Dit systeem meet doormiddel van meerdere sensoren de positie van de auto op de weg. Op het moment dat deze over de lijnen op de weg heen gaat krijgt de bestuuder een melding of bij de geavanceerdere sytemen een correctie. 
Vermoeidheidsherkenning: Dit systeem merkt het als de bestuurder tekenen van vermoeidheid begint te vertonen. De bestuuder krijgt een melding dat hij even moet stoppen met rijden en wat moet rusten. 
Automatisch inparkeren: In moderne auto's is het vaak mogelijk om de optie tot automatisch inparkeren te kiezen. Hiermee is het mogelijk om de auto volledig automatisch in te laten parkeren. Ideaal voor kleine plekjes waar je moet file parkeren. 
Dode hoek waarschuwing: Ook wel Blind Spot Detection System genoemd. Dit systeem werkt doormiddel van een sensor of camera die de dode hoek van de auto in de gaten houdt. Wanneer er een auto in de dode hoek rijd krijgt de bestuurder een melding dat hij niet direct van rijbaan  kan wisselen. 
Lane Change Assist: Dit systeem werkt in combinatie met autopilot of automatisch cruise control. Op het moment dat de bestuurder met één van de hiervoor genoemde systemen aanrijd en van rijbaan wil wisselen hoeft alleen de richtingaanwijzer gebruikt te worden en de auto gaat dan vanzelf naar de andere rijbaan. 
Cross Traffic Alert: Dit systeem is vooral handig bij het verlaten van bijvoorbeeld een parkeervak. De auto geeft via sensoren aan de achter of voorkant van de auto aan of er verkeer aankomt en of het dus mogelijk is om het parkeervak veilig te verlaten. Heb je een vraag of opmerking?

Neem dan contact op via het vragenformulier!

Vraag stellen

Meld je aan als betaald member en profiteer van de vele voordelen:

  • Toegang tot alle informatie van VZR
  • Inclusief rekenmodellen en downloads
  • Stel vragen aan onze experts
  • Profiteer van korting bij verschillende bedrijven
  • Ontvang de interessantste VZR artikelen thuis in de bus
  • Steun onze lobby in Den Haag en Brussel
Meld je aan Lees meer over de voordelen