Denk hieraan als je kiest voor een leasefiets

Een fiets van de zaak (ook wel leasefiets genoemd) is niet nieuw. Het was altijd al mogelijk om, bijvoorbeeld niet voor een auto, maar voor een fiets te kiezen. Als je dan de fiets van je werkgever “ter beschikking” krijgt, wordt dit door de Belastingdienst als een vorm van inkomen gezien en dien je hierover wel bijtelling te betalen. Net als bij een auto van de zaak / leaseauto.

De bijtellingsberekening voor een leasefiets was vroeger niet zo simpel als voor een auto. Je diende namelijk het aantal gereden privé-kilometers van de leasefiets te verrekenen met de kilometerkostprijs van de fiets.

Gelukkig heeft de overheid ook ingezien dat dit geen gewenste situatie was. Daarom geldt er vanaf 1 januari 2020 voor de leasefiets een vast bijtellingspercentage, namelijk 7%. Dat maakt de berekening een stuk gemakkelijker. Via onze bijtellingscalculator kun je nog sneller de bijtelling van je leasefiets berekenen.  

Er zijn wel een paar zaken waar je op moet letten als je kiest voor een leasefiets:
  • Voor de kilometers die je met je leasefiets rijdt ontvang je (natuurlijk) geen reiskostenvergoeding
  • Voor de zakelijke kilometers waarbij je een ander vervoersmiddel gebruikt kun je nog wel je reiskostenvergoeding ontvangen
  • Als je een mobiliteitsbudget ontvangt, dan kun je de zakelijke gereden kilometers met je privéfiets uit je mobiliteitsbudget declareren
  • De fiets is en blijft eigendom van de leasemaatschappij gedurende de contractsperiode. Dus na de leasetermijn moet je hem inleveren
  • Je kunt er niet voor kiezen om de leasefiets niet privé te gebruiken en dus geen bijtelling te betalen.
Private leasefiets constructie
Omdat de aanschaf voor een leasefiets relatief betaalbaar is en de kosten overzichtelijk zijn, verwachten we niet dat er in grote getalen voor een private lease constructie gekozen zal worden in combinatie met de leasefiets.

Veel vraagtekens
Het is goed dat de overheid/Belastingdienst duidelijkheid verschaft, maar hoe zit het met de volgende zaken: onderhoud of een lekke band onderweg? En wat nu als je zelf het onderhoud verzorgt en de lekke band repareert, kun je die kosten dan declareren bij je werkgever of bij de leasemaatschappij? We verwachten wel dat deze ‘praktijkprobleempjes’ opgelost worden. Maar je kunt het beter van te voren navragen bij je werkgever of leasemaatschappij, dan dat het achteraf onduidelijk is.

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen