Private lease of privé lease

Private lease ofwel privé lease is sterk in opkomst. De markt is nu nog redelijk klein en betreft vooral kleine auto’s voor privégebruik. Echter net zoals door het nieuwe werken de scheidslijn tussen werk en privé vervaagt, is dat ook zichtbaar in zakelijk rijden. De (lease)auto van de zaak is niet langer de (vrijwel) enige oplossing voor zakelijke mobiliteit. Een enkele werkgever heeft inmiddels al alle contracten met leasemaatschappijen ontbonden en biedt de werknemers een budget voor mobiliteit  of biedt een vergoeding voor elke zakelijk gereden kilometer. Voor (steeds meer) werknemers kan een private leaseconstructie dan een goede optie zijn, temeer daar werkgevers daarin ook faciliterend optreden.
 
Wat is het probleem?
Private lease is een verzamelterm voor leaseconstructies die door dealers, importeurs en leasemaatschappijen worden aangeboden, vaak met de prijs als belangrijkste USP. Er zijn veel onderlinge verschillen tussen de concepten van de aanbieders. Terwijl de ene marktpartij een volwaardig operationeel leaseproduct aanbiedt, biedt de ander niet meer dan een verkapte huurkoopfinanciering met aanbetaling en restwaarde. Componenten als verzekering en motorrijtuigenbelasting zijn soms wel en soms niet opgenomen. Door de verschillende invulling, het veelvoud aan kleine lettertjes (als het afrekenen van meerkilometers) is het voor veel consumenten lastig om door de bomen het bos nog te zien en appels met appels te kunnen vergelijken. Nu is al duidelijk dat dit in de toekomst problemen op gaat leveren. De AFM en de Consumentenbond zijn daarom alert op het fenomeen private lease.
 
Keurmerken
Er zijn inmiddels een aantal keurmerken op de markt die u wat meer zekerheid kunnen geven. Allereerst is daar het keurmerk van onze eigen vereniging VZR. U vindt daar elders op deze website meer over. Daarnaast is door de leasemaatschappijen de Stichting Keurmerk Private Lease opgericht. Beide keurmerken kunt u bij aanbieders terugvinden. Wij adviseren u sowieso altijd een Private Lease auto bij een aanbieder met een keurmerk aan te schaffen.

Private-leasevergelijker
​Bent u op zoek naar een private-leaseauto en wilt u een goed overzicht hebben van het actuele aanbod? Met de onafhankelijke private-leasevergelijker van AutoWeek heeft u een overzicht van meer dan 1.500 aanbiedingen van meer dan 35 aanbieders. 

Whitepaper met tips over private lease ontvangen?
Meld u nu bij ons aan en ontvang het whitepaper met tips over private lease. Klik hier om u aan te melden.
 

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen