Onbelaste kilometervergoeding zakelijk gebruik privéauto

Zowel werknemers als ondernemers kunnen hun privéauto inzetten voor zakelijke kilometers tegen een kilometervergoeding.

Werknemer

Uw werkgever mag u een onbelaste vergoeding geven van € 0,19 per kilometer. Dit betekent niet dat uw werkgever u niet meer mag betalen dan genoemde € 0,19. Dit betekent alleen dat u belasting moet betalen over het bedrag dat uw werkgever meer betaalt. Vergoedt uw werkgever bijvoorbeeld € 0,35 per kilometer, dan betaalt u over € 0,16 inkomstenbelasting. In sommige CAO's is een hogere kilometervergoeding afgesproken. Helaas hanteren echter veel werkgevers de genoemde € 0,19. Wij adviseren u in dat geval met uw werkgever in gesprek te gaan over de daadwerkelijke kosten van uw auto. Wilt u weten wat uw autokosten zijn? Dat kunt u op verschillende sites uitrekenen bijvoorbeeld: http://www.autoweek.nl/ 

Eventuele kosten voor parkeren of tol worden geacht onderdeel uit te maken van de genoemde kilometervergoeding en kunnen niet apart worden vergoed.

Ondernemer
Als u ervoor kiest om uw auto aan te merken als privévermogen (de auto staat dus niet op de balans van de onderneming), dan mag u een bedrag van € 0,19 per zakelijke kilometer van de winst aftrekken. De kilometervergoeding mag hoger zijn, maar is vrijgesteld tot € 0,19. Andere kosten, zoals parkeerkosten, mogen dan niet ten laste van de winst worden gebracht.

Position paper VZR
Klik hier om ons position paper onbelaste kilometervergoeding, te downloaden.

Heb je een vraag of opmerking?

Neem dan contact op via het vragenformulier!

Vraag stellen

Meld je aan als betaald member en profiteer van de vele voordelen:

  • Toegang tot alle informatie van VZR
  • Inclusief rekenmodellen en downloads
  • Stel vragen aan onze experts
  • Profiteer van korting bij verschillende bedrijven
  • Ontvang de interessantste VZR artikelen thuis in de bus
  • Steun onze lobby in Den Haag en Brussel
Meld je aan Lees meer over de voordelen