Aanraken van je telefoon strafbaar


Datum: 10-08-2017

Je kunt nu ook beboet worden voor het aanraken van je mobiele telefoon tijdens het autorijden. Dit is gebleken tijdens een rechtszaak die werd aangespannen door een automobilist die zijn telefoon in de telefoonhouder van zijn auto had zitten. Hij had zijn telefoon wel aangeraakt en dat wordt nu ook gezien als “vasthouden van je telefoon”.

Mei dit jaar berichtten wij al over het gebruik van mobiel telefoongebruik in de auto. Het niet handsfree gebruiken van je mobiele telefoon is strafbaar. Minister Melanie Schultz van Haegen had in november 2016 aangekondigd dat zij voorstander is voor een totaal verbod van mobiele telefoons in auto’s. Daarvoor lijkt nu een volgende stap genomen te zijn.

Uitspraak rechter
Uit een uitspraak van de kantonrechter van Leeuwarden blijkt dat een automobilist een boete kreeg omdat hij zijn telefoon bediende tijdens het rijden, terwijl de telefoon in een telefoonhouder geklemd zat. De rechter oordeelde dat het aanraken van je telefoon ook gezien kon worden als het vasthouden van je telefoon.

Waar ligt de grens?
Waar wordt de grens getrokken? Wat is het verschil tussen het bedienen van de radio op het touchscreen van je auto en het aanraken van je telefoon? Of het bedienen van de airconditioning of het aanraken van je telefoon? De persrechter meldt dat het krijgen van een boete samenhangt met eventueel ‘gevaarlijk gedrag’. Er kan zelfs een boete gegeven worden voor het té intensief gebruiken van je autoradio. Echter, omdat het bedienen van je autoradio niet verboden is, zal er eerder een boete gegeven worden als je rijgedrag samenhangt met het vasthouden of bedienen van je mobiele telefoon.

De Vereniging Zakelijke Rijders is voorstander van een veilig gebruik van de mobiele telefoon in de auto tijdens het rijden. Wij steunen het verbod op het versturen en bekijken van berichten tijdens autorijden. Uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat er hierdoor minder aandacht is voor het verkeer. Een verbod op het niet handsfree bellen in de auto, daar zijn wij geen voorstander van. Veel zakelijke telefoontjes worden vanuit de auto gepleegd. Daarmee wordt veel geld en tijd bespaard. De zakelijke rijder is al genoeg tijd kwijt aan de opstoppingen in het Nederlandse verkeer. Regelgeving is goed, maar deze moet niet doorslaan.  

VZR
Schrijf u nu in als gratis VZR-lid en ontvang ons maandelijks ledenbulletin met interessante onderwerpen voor zakelijke rijdend Nederland. Daarnaast helpt u ons bij onze lobby voor de zakelijke rijder. Voor vragen kunt u altijd contact opnemen via info@vzr.nl of 0347 – 345 246.
 

Geplaatst op: 10-08-2017 21:24

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen