Gegevens zakelijke rijder bij VZR veilig


Datum: 08-08-2017

Door een lek in de beveiliging bij tenminste 52 leasemaatschappijen zijn de persoonlijke gegevens van zeker honderdduizend leaserijders op straat komen te liggen. De gaten zijn inmiddels gedicht, maar wat is er gebeurd met deze gegevens?

Leasemaatschappijen bewaren niet alleen de gegevens van hun contractanten (bijv. je werkgever), maar ook de gegevens van berijders worden opgeslagen. De berijdergegevens zijn gekoppeld aan de leaseauto die eigendom is van de leasemaatschappij. Hierdoor weet de leasemaatschappij welke leaserijder in welke auto rijdt.

Nu blijkt dat de beveiliging van verschillende leasemaatschappijen niet 100% waterdicht was. Hierdoor zouden de privégegevens van ruim honderdduizend leaserijders makkelijk te hacken zijn. Of dat daadwerkelijk gebeurd is, is niet duidelijk.

Beveiligingsbedrijf Eset heeft het lek bij toeval ontdekt. Zij waren voor hun bedrijf op zoek naar een nieuwe leasemaatschappij voor hun wagenpark. Tijdens hun zoektocht zagen zij het lek in de beveiliging van een softwarebedrijf. Doordat de fout in één softwarepakket zat die door meerdere leasemaatschappijen gebruikt werd, waren de privégegevens van ruim 100.000 leaserijders inzichtelijk. Voordat deze lek in de media bekend werd, was het gat al gedicht. De VZR maakt geen gebruik van de softwareleverancier waar het lek ontdekt is, maar maakt gebruik van eigen software die goed beveiligd opgeslagen wordt.

Geplaatst op: 08-08-2017 15:50

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen