Liever een leaseauto dan een mobiliteitsbudget


Datum: 07-06-2021

Niet eerder waren de resultaten van een VZR online onderzoek zó verdeeld. Het mobiliteitsbudget wint aan populariteit in Nederland, maar is het ook voor iedereen de juiste oplossing? Werkgevers zien het mobiliteitsbudget als een mogelijkheid om af te stappen van leaseauto’s en flexibeler te kunnen zijn. Werknemers hebben het afgelopen jaar hun leaseauto voor de deur zien staan terwijl de kosten voor de leaseauto gewoon doorliepen.
We vroegen onze leden te reageren op de vraag: “Meer thuiswerken dus een mobiliteitsbudget! Hoe kijk jij daarnaar?”. Meer dan 1.029 van hen gaf antwoord, een representatieve uitkomst dus.

55% geeft aan de leaseauto, al dan niet arbeidsvoorwaardelijk, niet in te leveren voor een mobiliteitsbudget. Een leaseauto is een secundaire arbeidsvoorwaarde en kan ook niet zomaar en eenzijdig door een werkgever worden omgezet in een mobiliteitsbudget. 20% van deze groep is alleen geïnteresseerd in een mobiliteitsbudget als het financieel voordeliger is dan de huidige leaseauto.

21% van de ondervraagden ziet het mobiliteitsbudget als een interessante optie, ze kunnen dan immers zelf het vervoer bepalen. Bij mooi weer op de fiets, met de trein naar het centrum of met de andere auto in het gezin naar een externe afspraak. Al het budget dat niet gebruikt wordt is dan extra inkomsten.

20% geeft echter eerlijk aan dat ze onvoldoende weten wat een mobiliteitsbudget inhoudt. Wij vinden het belangrijk dat werknemers van alle voor- en vooral ook de nadelen op de hoogte zijn wanneer zij de keuze krijgen voor een mobiliteitsbudget.

Slechts 4% van de respondenten maakt al gebruik van een mobiliteitsbudget. Een zeer klein aantal dat we bevestigd zien in andere onderzoeken van VZR.

Een leaseauto is qua kosten niet één-op-één te vergelijken met een mobiliteitsbudget. We vinden het dan ook zeer belangrijk dat werknemers goed geïnformeerd worden wanneer hen een mobiliteitsbudget wordt aangeboden. De ervaring leert dat een leaseauto in de meeste gevallen de voordeligste oplossing voor de mobiliteit van de zakelijke rijder is.

VZR maakt voor haar leden een persoonlijke berekening om te bekijken wat het mobiliteitsbudget zou moeten zijn om kostenneutraal uit te komen.

Geplaatst op: 07-06-2021 15:29

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen