Private lease voor zakelijke rijders


Datum: 10-11-2020

Bij een private leasecontract betaal je een vast bedrag per maand voor een bepaalde periode met een vooraf overeengekomen aantal kilometers per jaar. Binnen dit maandbedrag vallen afschrijving, onderhoud, verzekering en de wegenbelasting. Je betaalt dus alleen nog maar de brandstofkosten. Mocht je een private lease auto zakelijk inzetten dan ontvang je gewoon een kilometer vergoeding.

Private lease niet gewild bij zakelijke rijders
Ook dit jaar is voor de 8e keer het VZR mobiliteitsonderzoek gehouden. Hieruit wordt duidelijk dat de zakelijke rijder nog weinig interesse heeft in deze leasevorm, slechts 2% van de zakelijke rijders gebruikt een private leaseauto voor zijn zakelijke mobiliteit. De helft van deze private leaseauto’s is bekostigt via een mobiliteitsbudget.

Private lease via mobiliteitsbudget, niet hetzelfde als een leaseauto.
Wanneer je private lease naast een leaseauto van de zaak zet, zijn er enkele belangrijke verschillen. Je bent als berijder van een private leaseauto zelf zorgdrager voor het leasecontract. Bij veel leasemaatschappijen is dit netjes geregeld, maar lees dit goed door voordat je een krabbel zet. Kijk hierbij ook naar zaken als het eigen risico, de duur van het contract en de kilometerlimieten.
Mocht je overgaan op een private leaseauto, is het belangrijk dat je weet dat dit een BKR-registratie betekent. Mocht je bijvoorbeeld ook een huis willen kopen, heeft deze BKR registratie effect op jouw hypotheek. Hoeveel dat is, hangt af van je maandelijks leasebedrag. Volgens hypotheker.nl, valt bij een maandelijks leasebedrag van € 340,-, je hypotheek circa € 60.000,- lager uit.

Onderzoek Wopke Hoekstra
Minister Hoekstra heeft in een brief aangekondigd een onderzoek te starten naar de markt van private lease. Hiermee wil hij beoordelen of er een probleem is dat ingrijpen behoeft. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een extern bureau en richt zich op:

  • Welke ontwikkelingen plaatsvinden in de markt van private lease.
  • Op welke wijze private lease wordt aangeboden aan de consument. In het speciaal, of er rekening wordt gehouden met de financiële situatie van de consument.
  • Welke mogelijke risico’s zijn er voor consumenten. Waarbij de wijze waarin private lease en schuldenproblematiek zich met elkaar verhouden een belangrijke factor is.
Naar verwachting zal het onderzoek in het tweede kwartaal van 2021 worden afgerond.

Geplaatst op: 10-11-2020 10:43

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen