Administratieve lasten in de kerstvakantie


Datum: 28-12-2010

De kerstvakantie is een moment waarop veel berijders van een auto van de zaak hun kilometeradministratie bijwerken. Deze kilometeradministratie is een verplichting als je een zogenaamde "500 kilometer verklaring" ingevuld hebt. Maar liefst 250.000 Nederlanders houden deze uitgebreide kilometeradministratie bij. De Vereniging Auto Van De Zaak (VAVDZ) hekelt deze enorme administratieve last.

Er zijn vele redenen om een "500km verklaring" in te vullen. Bijvoorbeeld als je in privé al een goede auto hebt, als je twee auto's van de zaak hebt in één gezin, of als de auto van de zaak niet voldoet aan je privé situatie. 95% van de berijders houdt zich aan de regels en naar inschatting fraudeert  5% van de berijders. Iedereen moet echter een kilometeradministratie bijhouden en dat is geen sinecure.

Ook het gebruik van een black box in de auto biedt geen soelaas om onder de administratieve last uit te komen. Zelfs met het gebruik van een geautomatiseerd systeem moeten berijders nog steeds aanvullend bewijs verzamelen en gegevens overleggen, zoals tankbonnen, uitdraaien van agenda’s etc..  (lees hier meer..)

Als een berijder geen 100% kloppende kilometeradministratie kan overleggen krijgt hij/zij naheffingen en een boete. De controle van de belastingdienst is uiterst strikt.  De Vereniging Auto Van De Zaak ziet jaarlijks meerdere voorbeelden waarbij iemand die te goeder trouw is maar slecht administreert, geconfronteerd wordt met stevige naheffingen. Op onze site staan diverse handreikingen hoe het goed aan te pakken.

VAVDZ heeft berijders in een enquête gevraagd hoeveel tijd zij gemiddeld per jaar kwijt zijn aan het bijhouden van de kilometeradministratie. Dit is gemiddeld 1,5 dag per berijder. In totaal ligt er bij de Nederlandse belastingbetaler dus een administratieve lastendruk van 250.000 x 12 uur = 3 miljoen uur per jaar

De Vereniging Auto Van De Zaak hekelt de enorme administratieve lastendruk en doet een dringende oproep aan de overheid om samen te werken aan een oplossing. De misbruikers van de regeling moeten aangepakt worden. Echter de enorme onnodige administratieve lasten en intensieve controles van de belastingdienst zijn niet meer van deze tijd en moeten tot het verleden gaan behoren.

Link naar het persbericht

Geplaatst op: 28-12-2010 00:43

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen