Hoe vul je nu je mobiliteit in?


Datum: 30-09-2020

We maken tegenwoordig minder woon-werkkilometers, werken meer vanuit huis en onderhouden onze zakelijke contacten via Zoom, Teams en Skype. Daarnaast zijn er ook minder sociale activiteiten zoals verjaardagen, feestjes en bruiloften. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat we andere mobiliteitskeuzes maken.

Kun je nog wel met je dieselauto bij klanten aankomen? Rijdt nu echt iedereen elektrisch? Is een leaseauto nog wel zo vanzelfsprekend of gaat iedereen over op een mobiliteitsbudget? We nemen je in dit artikel mee in de mogelijkheden.

Nog wel een leaseauto? 
De eerste vraag is: heb je nog wel een leaseauto nodig? Misschien dat je leaseauto tegenwoordig meer stilstaat dan rijdt. Indien je ook zonder leaseauto afkunt, dan heb je ook geen bijtelling indien je hem privé gebruikte, en misschien scheelt het ook een schaarse parkeerplek.

Haaks hierop staat het onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Zij zien namelijk dat de auto de afgelopen maanden populairder is geworden. Voor de crisis was 80% positief over de auto. In juli 2020 was dat gestegen naar 88%. Het KiM informeert over de algehele belangstelling voor de auto, dus ook particuliere auto’s. De verminderde interesse voor het openbaar vervoer heeft een positieve uitwerking voor de auto als vervoersmiddel.

Bespaar op je bijtelling
Je zou ook voor een kleinere (goedkopere) leaseauto of een elektrische leaseauto kunnen gaan. In beide gevallen bespaar je op de bijtelling.

Rekenvoorbeeld
Ga je uit van een leaseauto met 22% bijtelling en je kiest voor een leaseauto die € 10.000,- goedkoper is, dan bespaar je netto per maand al snel € 80,-. Voor een elektrische auto betaal je 8% bijtelling. Dat betekent dat een elektrische auto van € 40.000,-, slechts € 102,- aan netto bijtelling per maand kost.

Bereken zelf je bijtelling

Omdat een leasecontract al snel enkele jaren duurt, is het wel zaak om goed op je autokeuze te letten. Hij staat immers een paar jaar tot je beschikking. We zien ook elk jaar bij ons mobiliteitsonderzoek, dat de leaseauto onderdeel is van de gezinsmobiliteit. Daarom adviseren we je om niet alleen naar de bijtelling te kijken, maar ook de auto te kiezen die past bij jouw thuissituatie.

Blijf mobiel met een mobiliteitsbudget
Indien je niet aan een langdurig leasecontract wilt vastzitten kan een mobiliteitsbudget een aantrekkelijke mogelijkheid zijn. Je krijgt hierbij een vast bedrag per maand om zelf je mobiliteit in te vullen. Dat kan per fiets zijn, je eigen auto of het openbaar vervoer. Pas wel op, in de meeste gevallen is een leasebudget voordeliger dan een mobiliteitsbudget.

Je zou ook kunnen kiezen voor een korter leasecontract middels een shortleaseconstructie of occasionlease. Dan zit je minder lang aan een leasecontract vast dan de gebruikelijke vier of vijf jaar. Het kenmerk van een shortleaseconstructie is namelijk dat het leasecontract een looptijd heeft van twee maanden tot twee jaar.
Bij een occasionlease kan de looptijd een paar maanden zijn of bijvoorbeeld nog meerdere jaren. Je rijdt dan wel in een gebruikte auto, maar je kunt wel het voordeel hebben dat je nog een brandstofauto rijdt, bijvoorbeeld plug-in hybride, met een lager bijtellingspercentage. Bij beide leaseconstructies kan de looptijd behoorlijk variëren.

Per kilometer betaalt krijgen
Een mobiliteitsbudget en een kilometervergoeding hebben enkele overeenkomsten. Ze zijn beide een vergoeding voor zakelijk gereden kilometers, maar er is wel een verschil.

De kilometervergoeding heeft als kenmerk dat deze tot € 0,19 per kilometer onbelast is. Je werkgever betaalt je dan per zakelijk gereden kilometer. Indien je elke dag naar je werkgever rijdt (vaste locatie), dan is het een vast bedrag per maand. Deze € 0,19 is eigenlijk al jaren een te lage vergoeding voor de daadwerkelijke variabele autokosten.

Bij een mobiliteitsbudget krijg je een fictief bruto maandbedrag. Je kunt zelf bepalen hoe je je zakelijke kilometers aflegt. Afhankelijk van het gekozen vervoersmiddel zal je budget verlaagd worden met de kosten die je daarvoor maakt. Aan het einde van de maand wordt het bruto bedrag bij je inkomen opgeteld en kun je het, na aftrek van belastingen, netto ontvangen. Bekijk hier enkele rekenvoorbeelden.

Private leaseauto
Wil je liever zelf je autokeuze bepalen, maar toch voor gemak willen gaan, dan kun je niet om de populariteit van een private leaseauto heen. Met een private leaseauto kies je voor een nieuwe auto, waarbij de leasemaatschappij alle financiële zaken voor je regelt. Denk daarbij aan de wegenbelasting, verzekering, onderhoud, afschrijving. Je betaalt hiervoor één maandbedrag en je hoeft alleen nog maar te tanken. Jij bent dan degene die het private leasecontract aangaat en dus verantwoordelijk bent voor de maandelijkse leasebedragen. Ook nog indien je bij je werkgever vertrekt.

Pas wel op bij de combinatie mobiliteitsbudget én een private leaseauto. Indien je met je mobiliteitsbudget alle kosten van een private leaseauto kunt vergoeden, dan kan er sprake zijn van bijtelling volgens de belastingdienst. Je werkgever betaalt namelijk de complete auto. Dat is dan niet direct als leaseauto, maar indirect via een mobiliteitsbudget in combinatie met een private leaseauto.

Er zijn dus veel mogelijkheden. Welke mogelijkheid het beste bij jou past, is afhankelijk van jouw situatie. Bekijk de verschillende mogelijkheden en kies verstandig.

Geplaatst op: 30-09-2020 12:34

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen