Verklaring Uitsluitend Zakelijk Gebruik


Datum: 19-09-2011

Er zijn in Nederland ongeveer 700.000 zakelijk gebruikte bestelauto's. Van deze 700.000 auto's tellen betalen 50.000 berijders bijtelling en houden 125.000 berijders een kilometeradministratie bij. De overige bestelauto's vallen onder één van de beschikbare regelingen zoals de verbodsregeling of de regeling waarbij busjes op de zaak geparkeerd blijven staan.

In opdracht van de kamer heeft het ministerie van financiën gezocht naar een oplossing om de regeling met de bestelauto's werkbaarder te maken. De oplossing is een nieuwe verklaring die toegevoegd wordt aan de huidige mogelijkheden.

Vanaf 1 januari 2012 is er een nieuwe regeling voor bestelauto's: de verklaring "uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto". Deze verklaring heeft als voordeel dat er geen kilometeradministratie bijgehouden hoeft te worden en dat de bewijslast bij de belastingdienst ligt. Op dit moment is het al mogelijk om met de werkgever een "verbod" op prive gebruik af te spreken. Dit wordt echter niet veel toegepast omdat de volledige bewijslast en het risico dan bij de werkgever ligt.

VAVDZ is tevreden over de nieuwe verklaring. Deze verklaring voorkomt veel onnodige administratieve arbeid en maakt het gebruik van een bestelauto van de zaak veel praktischer voor werknemers. VAVDZ adviseert bedrijven om over te stappen op deze nieuwe regeling.

De belastingdienst gaat de regeling overigens controleren middels "ambulant toezicht". In praktijk is dit het flitsen buiten werktijden en op ongebruikelijke plaatsen (parkeerplaats van de Efteling). In tegenstelling tot de 500 km verklaring mag een berijder met deze verklaring geen prive kilometers rijden. (0 km).  De verklaring is digitaal op de site van de belastingdienst te downloaden.

 

Lees hier meer over de regeling.

Geplaatst op: 19-09-2011 10:41

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen