Verkeerd getankt? Weet wat je moet doen.


Datum: 13-09-2017

Het kan iedereen overkomen. Je rijdt in een nieuwe leaseauto of tijdelijk in een vervangende auto. Op de automatische piloot vul je de brandstoftank, maar op dat moment kom je er achter dat je de verkeerde brandstof aan het tanken bent. Wat nu?

Jaarlijks wordt er ongeveer 25.000 keer verkeerd getankt. Als je tijdens het tanken er achter komt dat je de verkeerde brandstof tankt, dan valt de schade nog mee. De brandstoftank kan namelijk leeg gezogen worden. Maar let op dat je niet je motor gestart hebt, anders kan het namelijk aardig in de papieren lopen.

Benzine bij diesel: ergste scenario
Het kan voorkomen dat je benzine bij diesel tankt of andersom. Het ergste scenario is benzine bij een moderne dieselmotor. Diesel heeft namelijk een smerende werking voor de motor, benzine heeft dat niet. Dus als er benzine met diesel gemengd wordt, dan wordt de motor minder gesmeerd waardoor er snel flinke slijtageschade ontstaat, voornamelijk aan het injectiesysteem. Als je een oudere dieselmotor hebt, dan kan de schade meevallen mits de verhouding niet meer dan 10% benzine bedraagt. 10% benzine bij een diesel werd vroeger in de winter zelfs geadviseerd om ‘vlokken’ tegen te gaan.

Diesel bij benzine geeft rook
Benzine ontbrandt sneller dan diesel. Door de onvolledige verbranding zal je motor gaan horten en stoten. Het verbranden van de diesel kan ook veel rook veroorzaken. Omdat diesel een smerende olie-variant is, zal ook je oliepeil stijgen waardoor er onverbrande diesel langs je zuigerveren kan lopen.

Advies
Start NOOIT je motor! Neem direct contact op met je leasemaatschappij om te overleggen. Mocht je auto niet geleased zijn, neem dan contact op met je garage.

Via ons forum wordt ook een advies gegeven dat er speciale dieseltankdoppen op de markt beschikbaar zijn waarmee je enkel diesel kunt tanken.

VZR
Schrijf u nu in als gratis VZR-lid en ontvang ons maandelijks ledenbulletin met interessante onderwerpen voor zakelijk rijdend Nederland. Daarnaast helpt u ons bij onze lobby voor de zakelijke rijder. Voor vragen kunt u altijd contact opnemen via info@vzr.nl of 0347- 345 246.

Geplaatst op: 05-10-2017 12:05

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen