Wat is de bijtelling van een leasefiets?


Datum: 12-09-2018

Als je een auto van de zaak van je werkgever tot je beschikking krijgt, dan betaal je daar bijtelling over (mits je met de zakenauto meer dan 500 km per jaar privé rijdt). Maar als je nu een fiets van je werkgever krijgt, hoeveel bijtelling betaal je dan over de leasefiets?

Een fiets van de zaak wordt door de Overheid gelijk gesteld met een auto van de zaak. Als de fiets van de zaak (leasefiets) aan je ter beschikking wordt gesteld, dan betaal je hierover bijtelling. Je krijgt namelijk een fiets van je werkgever en deze gebruik je ook privé. Dit 'voordeel' wordt door de Belastingdienst belast en daarom betaal je bijtelling. Een leasefiets heeft 7% bijtelling, gerekend over de waarde van de fiets. Dat betekent dat je voor een leasefiets (gemiddeld genomen) tussen € 1,33 en € 10,08 aan netto bijtelling per maand betaald. Voor een populaire e-bike betaal je (gemiddeld) tussen de € 4,33 en € 5,75 per maand. 
Deze versimpeling van de bijtelling voor een leasefiets is gekomen na toegenomen interesse voor de leasefiets én de daaraan gekoppelde administratieve verwerking (lees: rompslomp) van de bijtelling. In het verleden diende je namelijk bij te houden hoeveel zakelijke- en privé-kilometers je rijdt en de kosten voor het onderhoud, de reparatie en het eventuele stroomverbruik mocht je daar weer vanaf trekken.

Ingangsdatum: januari 2020

Doordat de overheid deze versimpeling van de bijtelling tijdens Prinsjesdag 2018 heeft aangekondigd, wordt het de leasefietsrijder heel gemakkelijk gemaakt om te kijken naar deze duurzamere vorm van vervoer. Dit voorstel wordt hopelijk in het najaar van 2018 goedgekeurd door de Tweede Kamer. Het maakt onderdeel uit van het Belastingplan 2019, waardoor het vanaf januari 2020 in werking treedt. De VZR ziet deze versimpeling van de administratie en het aantrekkelijker maken van deze vervoersvorm als een zeer goede ontwikkeling!

Geplaatst op: 13-09-2018 09:16

Heb je een vraag of opmerking?

Neem dan contact op via het vragenformulier!

Vraag stellen

Meld je aan als betaald member en profiteer van de vele voordelen:

  • Toegang tot alle informatie van VZR
  • Inclusief rekenmodellen en downloads
  • Stel vragen aan onze experts
  • Profiteer van korting bij verschillende bedrijven
  • Ontvang de interessantste VZR artikelen thuis in de bus
  • Steun onze lobby in Den Haag en Brussel
Meld je aan Lees meer over de voordelen