Fiscale aftrek voor ondernemers

Als u bent ingelogd, kunt u dit artikel lezen en onbeperkt verder doorklikken naar en grasduinen door onze andere artikelen.

Meld u aan om alles te zien!

Aanmelden is gratis en is in minder dan twee minuten geregeld.
U krijgt toegang tot interessante en bruikbare informatie over bijtelling, mobiliteitsbudgetten, private lease en rekentools.

Ook ontvangt u onze nieuwsbrief, zodat u altijd op de hoogte blijft.

Om deze pagina te kunnen zien heeft u minimaal een Blue lidmaatschap nodig.

Klik hier om aan te melden!

Al lid van VZR? Klik hier om in te loggen.

Eén van de grootste voordelen voor de ondernemer om zelf (semi-)elektrisch te rijden of om dit aan te bieden in het wagenpark is het fiscale voordeel. Bij het aanschaffen/investeren in elektrische mobiliteit waren er twee regelingen mogelijk: MIA en VAMIL. De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) zijn subsidies op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers. MIA en VAMIL zijn bedoeld voor ondernemers die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. Inmiddels is op elektrisch vervoer alleen nog MIA van toepassing.

De kosten voor de voorzieningen die technisch noodzakelijk zijn voor en uitsluitend dienstbaar zijn aan het gemelde bedrijfsmiddel kunnen worden opgeteld bij het investeringsbedrag, evenals accessoires af-fabriek en kosten voor het gebruiksklaar/rijklaar maken. Onderhoudskosten komen niet in aanmerking, evenmin als accessoires die door de dealer worden geleverd of gemonteerd, zoals winterbanden, dakkoffers en trekhaken, en accessoires die niet aan de auto vastzitten zoals aanhangers of een fietsendrager. 

Volledig elektrische en plug-in hybride auto's komen in aanmerking voor MIA onder bedrijfsmiddelcodes G 3110, D 3111 en E 3112. Auto’s met dieselmotoren zijn vanaf 2015 uitgesloten voor de MIA.

  • Voor volledig elektrische auto’s met een CO2-uitstoot van 0 gr/km geldt 36 % MIA onder code G 3110. Het maximumbedrag is € 50.000,-.
  • Voor plug-in hybride auto’s met een CO2-uitstoot van > 0 – 30 gr/km geldt 27 % MIA onder code D 3111. Het maximumbedrag is € 35.000,-.
  • Plug-in hybride auto’s met een CO2-uitstoot van > 30 – 50 gr/km komen in aanmerking voor 13,5 % MIA onder code E 3112. Het maximumbedrag is € 12.500,-.

De laadpaal kan apart worden gemeld onder code F 3720 als het investeringsbedrag groter is dan € 2.500,-. Als het investeringsbedrag lager is dan € 2.500,-, kan de laadpaal ook worden meegemeld met de e-auto, mits het maximale bedrag nog niet is bereikt. Als u subsidie voor de auto (en laadpaal) ontvangt, moet u dit van het te melden investeringsbedrag aftrekken.

Investeringen in gebruikte auto's komen niet in de aanmerking voor MIA. Voor een auto die is omgebouwd naar een elektrische auto, komen de ombouwkosten wel in aanmerking voor MIA zolang het voertuig dat is omgebouwd nog een aantal jaren in eigendom blijft van de aanvrager.

U meldt de investering exclusief btw aan, wanneer u deze kunt verrekenen, en inclusief btw, als u vrijgesteld bent van btw.

Een rekenvoorbeeld:
Stel u koopt een elektrische auto (code G3110) van € 70.000,-. De auto komt voor maximaal €50.000,- in aanmerking voor MIA. Uw nettovoordeel is bij 36% aftrek en 25% belastingtarief: 36% x 25% x € 50.000,- = € 4.500,-.

Per bedrijf is het exacte voordeel afhankelijk van de hoogte van het eigen belastingtarief en de mogelijkheden voor vrije afschrijving en aftrek van de winst.

Daarnaast bestaan nog andere voordelen: bpm-voordeel en lagere bijtelling. 

Merken en modellen
Merken en typen die in aanmerking komen voor MIA onder code G3110, D3111 en E3112, vindt u op de "Positieve lijst voor de e-auto". In 2015 wordt de  lijst om de maand bijgewerkt. U vindt deze op RVO.nl.


elektrischhybridelaadpaal

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen