Dit is de concept regeling CO2-uitstoot voor grote bedrijven


Datum: 30-11-2021

Verduurzaming van het klimaat en de daarbij behorende vermindering van CO2-uitstoot komen steeds hoger op de agenda te staan. Werkgevers kunnen hierin een (grote) rol spelen, gezien tweederde van de gereden kilometers werkgerelateerd is.

Wat is het
In het klimaatakkoord van 2030 is opgenomen dat Nederland bijdraagt aan het verduurzamen van zakelijke mobiliteit en woon-werk mobiliteit. Een onderdeel hiervan is de normerende regeling werk gebonden personenmobiliteit. Dit betekent dat werkgevers met meer dan 100 werknemers vanaf 2023 op het gebied van mobiliteit aan een maximale CO2-uitstoot vast zitten. Deze maximum norm wordt bepaald op het Nederlandse gemiddelde.
Werkgevers die nog niet aan de norm voldoen hebben tot 1 januari 2026 de tijd om in actie te komen. Deze acties moeten leiden tot minder zakelijke kilometers, meer gebruik van het openbaar vervoer, van de fiets of een grotere inzet van hybride en elektrische auto’s. 

Hoe werkt het
Elk bedrijf met meer dan 100 werknemers moet ieder jaar rapporten over de CO2-uitstoot van het zakelijke verkeer en woon-werkverkeer van alle medewerkers. Deze jaarlijkse rapportages worden door het ministerie beoordeeld. Werkgevers krijgen een basisrapportage terug met een terugkoppeling van de eigen CO2-reductie en eventuele suggesties voor de te ondernemen acties. Na de eerste vier jaar worden weer nieuwe regels gesteld voor de komende vier jaar. De werkgever kan de CO2-reductie naar eigen inzicht invullen zolang de CO2-uitstoot van het bedrijf maar voldoet aan de maximum norm. VZR is benieuwd, zien we volgend jaar de directeur in een Lamborghini en de management assistente op de fiets om aan de norm te voldoen?

Wat kan jij doen
Hoewel deze regeling nog in concept is (gaat naar verwachting in op 1 januari 2023) kan je wel alvast gaan voorbereiden. Denk bijvoorbeeld alvast na over je volgende leaseauto, want met een elektrische auto heb je minder uitstoot. Bied je werkgever een mobiliteitsbudget aan, dan kan je deze ook nog eens goed onder de loep nemen. Mogelijk heb je meer voordelen bij het laten staan van je leaseauto en een keer voor de trein te kiezen. Of als je in de buurt van je werkgever woont is een fiets misschien wel een uitkomst.

De werkgever kan het gebruik van de (elektrische) fiets ook stimuleren door een verhoging van de reiskostenvergoeding. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om juist de fiets te pakken als de reisafstand dit toelaat.

Kortom, reden genoeg om je eigen reisgedrag eens onder de loep te nemen.

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld je dan aan als member van VZR.

Geplaatst op: 30-11-2021 14:38

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen