Kun je een leasefiets combineren met een reiskostenvergoeding?


Datum: 20-08-2020

Zoals je eerder bij ons hebt kunnen lezen, gaan een leasefiets en leaseauto goed samen. Maar hoe zit dat dan met een mobiliteitsbudget of reiskostenvergoeding? In hoeverre kun je die combineren met een leasefiets?

Mobiliteitsbudget
Een mobiliteitsbudget is simpel gezegd een budget die een werknemer per maand ontvangt om zijn zakelijke kilometers / woon-werkverkeer mee te financieren. Elke kilometer die hij zakelijk aflegt, mag netto van het mobiliteitsbudget afgehaald worden. Wat er aan het einde van de maand overblijft aan budget mag bruto uitgekeerd worden aan de werknemer.

Rekenvoorbeeld
- Je krijgt maandelijks een mobiliteitsbudget van € 1.000,-.
- Omdat je werk 20 km verderop ligt, rijd je per maand 800 km. Bij een vijfdaagse werkweek.
- 800 km x € 0,21 = € 168,-
- Je mobiliteitsbudget € 1.000,- minus € 168,- = € 832,-. Dit bedrag mag je als brutoloon bij je inkomen optellen.

Zie hier meer rekenvoorbeelden van een mobiliteitsbudget.

Zakelijke kilometers die met de fiets gereden worden vallen hier ook onder. Echter, als je een leasefiets ter beschikking hebt gekregen om je woon-werkverkeer mee af te leggen, dan mag je niet deze kilometers ook nog van je mobiliteitsbudget aftrekken. Dit dubbele voordeel mag niet toegepast worden. Logisch, want je maakt die kilometers ook maar één keer.

Reiskostenvergoeding
Een reiskostenvergoeding is iets anders dan een mobiliteitsbudget. Een vergoeding is een vastgestelde vergoeding. Ongeacht hoe je je kilometers maakt, krijg je altijd dezelfde vergoeding.

Een mobiliteitsbudget is meer gericht op flexibiliteit en word je gestimuleerd, maar ook beloond om efficiënter met je budget om te gaan om meer over te houden aan het einde van de maand.

Als je van je werkgever reiskostenvergoeding ontvangt voor het afleggen van je zakelijke kilometers, dan kan dat tot een maximum van € 0,19 onbelast. Dit bedrag komt echter niet overeen met de daadwerkelijke kosten van bijvoorbeeld een auto. Daarom geven veel werkgevers een hogere vergoeding.

De zakelijke kilometers die je maakt worden bijvoorbeeld met je privéauto afgelegd. Dat mag ook per fiets, alleen niet per leasefiets.

Het was begin dit jaar nog niet duidelijk of je naast de 7% bijtelling voor je leasefiets ook je reiskostenvergoeding mocht behouden. Vanuit het Ministerie van Financiën is daar uiteindelijk wel duidelijkheid in gekomen. “Ja, dat mag” was de reactie vanuit het Ministerie. Als werknemer mag je nog steeds gebruik maken van een reiskostenvergoeding van € 0,21 onbelast. Daarbij is het wel belangrijk dat de werknemer daarbij kan aantonen dat zijn kilometers niet met de leasefiets gemaakt zijn. Bij het gebruik van de leasefiets voor de woon-werkkilometers mag er geen aanspraak gemaakt worden op de onbelaste reiskostenvergoeding.

Bijtelling en eigen bijdrage leasefiets
Op een leasefiets is ook bijtelling van toepassing. Deze is 7% van de consumentenadviesprijs. Daarbij is het niet mogelijk om gebruik te maken van een verklaring geen privé gebruik. Oftewel, je rijdt minder dan 500 km per jaar privé waardoor je geen bijtelling hoeft te betalen. Deze regel geldt voor een leaseauto, maar niet voor een leasefiets. Het aantal privékilometers dat je met een leasefiets rijdt heeft geen effect op de te betalen bijtelling.

Het zou wel zo kunnen zijn dat je werkgever een eigen bijdrage vraagt voor het ter beschikking stellen van de leasefiets. Deze eigen bijdrage mag je met je bijtelling verrekenen. Voorwaarde van deze verrekening is wel dat je alleen het bedrag van eigen bijdrage mag verrekenen dat maximaal gelijk staat aan de hoogte van je bijtelling. Je mag dus niet op een negatief bedrag uitkomen na de verrekening van de eigen bijdrage met de bijtelling.

Geplaatst op: 09-01-2023 13:14

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen