ADAS convenant

ADAS, Advanced Driver Assistance Systems, is de verzamelnaam voor de diverse actieve en passieve veiligheidssystemen van een auto. Denk daarbij aan rijbaanondersteuning, adaptive cruise control, maar ook parkeersensoren en de achteruitrijdcamera. Het zijn belangrijke veiligheidssystemen om de bestuurder te helpen en het verkeer veiliger te maken.
Het is dus belangrijk om in het kader van veiligheid, maar ook schadepreventie ADAS gecentraliseerd aan te pakken en voldoende aandacht te geven.

VZR ondertekent ADAS-convenant
Op landelijk niveau heeft de ADAS alliantie zich opgeworpen voor een betere voorlichting én meer gebruik van ADAS-systemen. 52 partijen hebben de handen ineen geslagen en het ADAS-convenant ondertekend. VZR heeft deze uiteraard ook ondertekend. Het ADAS convenant heeft voor alle betrokken partijen het doel om te komen tot een verhoging van het gebruik van ADAS met minimaal 20% in drie jaar.

Onderzoek onder zakelijke rijders
In 2017 had VZR ook een onderzoek uitgevoerd bij ongeveer 1.500 zakelijke rijders over het gebruik en de kennis van ADAS. Hieruit bleek dat veel veiligheidssystemen niet of niet goed gebruikt worden. Veel berijders zijn ook slecht op de hoogte van de aanwezigheid van diverse systemen.
Onder andere het VZR-ADAS-onderzoek heeft geleidt tot meer aandacht voor ADAS. Het hieruit voortkomende ADAS-convenant heeft diverse punten geformuleerd om te komen tot nóg meer aandacht voor ADAS en de verhoging van het ADAS-gebruik van minimaal 20% in drie jaar. Deze punten zijn:
  • Verbeteren van de kennis over ADAS
  • Verwachtingen en benamingen van veiligheidssystemen “managen”
  • Centrale registratie van ADAS op elk voertuig
Via de VZR-website, nieuwsbrieven en actieve deelname aan de ADAS-alliantie draagt VZR haar steentje bij aan het behalen van de doelstelling van het ADAS-convenant.

Zie hieronder onze diverse berichtgevingen over ADAS
01-11-2017 Automobilisten onbekend met technologische mogelijkheden eigen auto
20-05-2019 Verplichte rijhulpsystemen voor auto’s vanaf 2022
03-06-2019 ADAS-convenant ook ondersteund door VZR

Heb je een vraag of opmerking?

Neem dan contact op via het vragenformulier!

Vraag stellen

Meld je aan als betaald member en profiteer van de vele voordelen:

  • Toegang tot alle informatie van VZR
  • Inclusief rekenmodellen en downloads
  • Stel vragen aan onze experts
  • Profiteer van korting bij verschillende bedrijven
  • Ontvang de interessantste VZR artikelen thuis in de bus
  • Steun onze lobby in Den Haag en Brussel
Meld je aan Lees meer over de voordelen