Mobiliteitsbudget

Het kan voor u aantrekkelijk zijn om in plaats van een leaseauto een mobiliteitsbudget van uw werkgever te krijgen. Hoe dat werkt en welke (fiscale) mogelijkheden en beperkingen er zijn, leest u hier.

Meld u aan om alles te zien!

Aanmelden is gratis en is in minder dan twee minuten geregeld.
U krijgt toegang tot interessante en bruikbare informatie over bijtelling, mobiliteitsbudgetten, private lease en rekentools.

Ook ontvangt u onze nieuwsbrief, zodat u altijd op de hoogte blijft.

Om deze pagina te kunnen zien heeft u minimaal een Gratis lidmaatschap nodig.

Klik hier om aan te melden!

Al lid van VZR? Klik hier om in te loggen.
Steeds meer medewerkers krijgen er mee te maken, het mobiliteitsbudget. Een vast bedrag per maand afgestemd op de situatie. Rijdt een medewerker veel woon-werk verkeer of voor afspraken bij klanten, dan is het budget uiteraard groter. Op deze manier heeft iedereen zijn eigen mobiliteitsbudget. In de praktijk komt het er op neer dat de werkgever een bedrag geeft dat gelijk is aan het bedrag dat de werkgever anders kwijt zou zijn geweest aan de leaseauto.
 
Mobiliteitsbudget is bruto
Het mobiliteitsbudget is een brutobedrag, waarover u nog belasting dient te betalen. Voordat u deze belasting moet betalen, mag u nog alle kosten voor zakelijke mobiliteit van dit bedrag aftrekken. Deze zakelijke mobiliteitskosten worden dus netto vergoed. Voor elke zakelijke kilometer geldt een vergoeding van € 0,19, ook als u met het openbaar vervoer of de fiets bent gegaan. Uw OV-kilometers mag u ook verrekenen op basis van werkelijke kosten. En dat geldt bijvoorbeeld ook voor taxiritten.
 
Van het maandelijkse mobiliteitsbudget dat overblijft (brutobedrag minus reiskosten), betaalt u belasting. Dit mag u zelf houden. Dus als er zuinig met het mobiliteitsbudget omgegaan wordt, dan kan het u maandelijks een financieel extraatje opleveren.
 
Voor iedereen positief?
Een mobiliteitsbudget is voor sommige medewerkers positief en voor andere weer niet. Dit hangt van een aantal factoren af. Bijvoorbeeld:
  • wordt de zakenauto veel of weinig privé gebruikt
  • is de zakenauto wel of geen elektrische auto (met een lagere bijtelling)
  • hoe wordt er tegen de zakenauto aangekeken? Voor sommige medewerkers is de zakenauto, naast een functioneel vervoersmiddel ook een statussymbool.
Bekijk hier diverse rekenvoorbeelden voor zakelijke rijders waarbij het mobiliteitsbudget vergeleken wordt met de kosten van een leaseauto. Is een mobiliteitsbudget voor de zakelijke rijder nu wel of niet goedkoper? 

Hier vindt u een aantal interessante voorbeelden van geïmplementeerde mobiliteitsbudgetten. Maar ook een aantal praktijkvoorbeelden van mobiliteitsbudgetten. Hiermee krijgt u een beter beeld of een mobiliteitsbudget voor u geschikt is én hoe u deze het beste kunt implementeren. 


Mobiliteitsbudget geeft je vrijheid
Vergeet niet dat een mobiliteitsbudget je ook vrijheid geeft. Je kunt elke dag opnieuw bepalen welk vervoersmiddel je gebruikt. Is het mooi weer, dan ga je met de fiets naar je werk à € 0,19 per kilometer. Bij slecht weer of als je zakelijke afspraken heb, dan pak je je eigen auto of een taxi. Het kan allemaal en het “snoept” allemaal een ander deel van je mobiliteitsbudget op. Je blijft zelf “in control” over je budget.  
 
Aandachtspunten
  • Als het dienstverband stop, dan stopt ook het mobiliteitsbudget. Er blijft dus niet een zakenauto achter die je misschien “verplicht” mee moet nemen.
  • Met een zakenauto kun je ook privé rijden, je betaalt hier je bijtelling over. Deze bijtellingskosten vallen weg, maar je privé-reiskosten zijn wel voor eigen rekening.
Bekijk hier diverse rekenvoorbeelden voor zakelijke rijders waarbij het mobiliteitsbudget vergeleken wordt met de kosten van een leaseauto. Is een mobiliteitsbudget voor de zakelijke rijder nu wel of niet goedkoper? 

Hier vindt u een aantal interessante voorbeelden van geïmplementeerde mobiliteitsbudgetten. Maar ook een aantal praktijkvoorbeelden van mobiliteitsbudgetten. Hiermee krijgt u een beter beeld of een mobiliteitsbudget voor u geschikt is én hoe u deze het beste kunt implementeren. 

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen