Leasefietsen, welke type fietsen kan je zakelijk leasen?


Datum: 09-03-2021

Als zakelijke rijder ben je natuurlijk in het bezit van een auto. Naast de auto zijn er verschillende andere vervoersmiddelen waar je zakelijk gebruik van kunt maken. De leasefiets is één van deze mobiliteitsalternatieven die je als zakelijke rijder hebt. Je kiest de fiets die bij je past en betaalt hier, net als bij je zakelijke auto, bijtelling over. Voor alle fietsen staat het bijtellingspercentage vast en bedraagt de bijtelling 7%. Hierbij maakt het niet uit hoeveel kilometer je privé of zakelijk rijdt. Uit welke type fietsen kun je zoal kiezen?

Gewone fiets
Bij deze fiets komt het aan op de kracht en conditie van de berijder, de fiets is prima geschikt voor mensen die graag zichzelf inspannen naar en van werk of in privétijd. Voor de sportievelingen is er naast de gewone fiets ook de mogelijkheid tot het leasen van een racefiets. Hou je van grof terrein? Kijk dan eens naar de verschillende type mountainbikes. De gemiddelde catalogusprijs voor een gewone fiets ligt op € 844,-. De bijtelling bij deze prijsklasse komt neer op € 59,- bruto per jaar.

Elektrische fiets
Als je graag wat minder intensief wilt fietsen, kan een trapondersteuning fijn zijn. Ook wanneer je graag iets meer afstand wilt afleggen is een elektrisch model een goede optie. Een elektrisch model heeft gemiddeld een catalogusprijs van € 1.500,- en kost je per jaar € 105,- bruto bijtelling. Denk hierbij ook aan elektrische mountainbikes, racefietsen en bakfietsen.

Speed Pedelec
Dit type fiets is in de basis een krachtige elektrische fiets. De trapondersteuning en batterij van dit model geven je de mogelijkheid om snelheden tot 45 km/h te halen. Deze fietsen vallen onder de regelgeving voor bromfietsen en berijders moeten bij dit type fiets een helm dragen. De catalogusprijs voor dit type fiets begint vanaf circa € 3.500,- en bijtelling vanaf € 245,- bruto per jaar.

Leasefiets in combinatie met leaseauto
Het is voor zakelijke rijders die dicht bij kantoor wonen, maar ook met enige regelmaat klanten bezoeken, wellicht interessant om de leasefiets te combineren met een leaseauto. Op kantoordagen neem je de fiets en op dagen dat je klantbezoeken pleegt, pak je de auto. Deze combinatie is toegestaan.

Je hoeft voor je leasefiets geen apart registratie van de zakelijke of privékilometers bij te houden. Voor een ‘fiets van de zaak’ maakt het namelijk niet uit of je deze zakelijk of privé gebruikt. Daarom geldt de bijtelling voor een leasefiets altijd, zie Belastingdienst.

Meer informatie over het combineren met jouw leaseauto lees je hier. Wil je nou meer informatie en/of op de hoogte blijven van zakelijke mobiliteit? Meld je dan aan als member bij VZR!

Geplaatst op: 30-03-2021 16:15

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen