Afkopen leasecontract

Log hier in om te reageren of een onderwerp aan te maken.

Dec 28th 2011, 18:11

6150 Richard

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 6
Beste VAvdZ,

Alweer een afkoopregeling. Volgende de leaseregeling van mijn werkgever heb ik de keuze uit een aantal automerken die gewoon in de pool op worden genomen, ik heb echter een merk gekozen die niet in deze lijst stond en heb ook getekend dat ik mij daarvan bewust ben en bij uitdienst treden dus de administratieve kosten op mij zou nemen. Mijn fout dat ik niet heb gevraagd wat deze kosten zouden zijn maar ja...

Ik ga nu dus uit dienst bij mijn werkgever en heb een Mercedes C250, en het lease contract is 4 maanden verstreken bij uit dienst treden. 4 maanden geleden had ik de gedachte nog 4 jaar te blijven maar en kwam een mooi aanbod voorbij dus einde contract.

Ik heb vandaag de kosten binnen gekregen van de afkoop regeling en daarin staat:

Leasetarief volgens contract - EUR 922,xx
Looptijd volgens contract - 48 maanden
km per jaar volgens contract - 35000

Looptijd werkelijk - 4,07 maanden
Leasetarief werkelijk - EUR 3817,xx
km per jaar werkelijk - 29000

Te betalen: 4,07 x 3817,xx = 15535,xx
Reeds betaald: 4,07 x 922,xx = 3752,xx
Nog te voldoen: 15535, xx - 3752,xx = 11781,xx

Na vier maanden moet ik dus bijna EUR 12k betalen voor de auto. De aanschafwaarde van de auto was iets onder de EUR 50k, ANWB koerslijst geeft aan dat de dagwaarde EUR 45,5k is, dus slechts EUR 4,5k verschil.

Ik ben voor alsnog niet accoord gegaan met deze afkoopwaarde maar hoe hier verder mee om te gaan? Ik heb aan mijn bedrijf gevraagd of de auto niet in de pool opgenomen kan worden tegen bv 6 maanden vergoeding van het leasecontract en ook de leasemaatschappij gevraagd voor hoeveel ik de auto kan overnemen. EUR 11,7k ga ik iig niet betalen.

Ik hoor graag,

Richard
Dec 28th 2011, 18:12

6150 Richard

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 6
Nog een vraag, wat is het 'werkelijke leasetarief'? Ik heb deze vraag ook bij de leasemaatschappij neergelegd maar hoor graag.

Alvast bedankt
Dec 30th 2011, 20:29

6150 Richard

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 6
Ik heb antwoord ontvangen van de leasemaatschappij en het 'werkelijke leasetarief' bestaat uit het verschil in boekwaarde en dagwaarde maar bijvoorbeeld ook de rente die heel hoog is. Meer heb ik niet ontvangen en is voor mij ook geen duidelijk antwoord.

Ik heb een overeenkomst met mijn bedrijf en die geeft duidelijk aan dat ik het verschil moet betalen tussen de boekwaarde en de netto verkoopwaarde. Op basis van de nieuwwaarde van de auto en de dagwaarde volgens ANWB koerslijst heb ik een tegenvoorstel gedaan en kom uit dat ik EUR 5100 incl. btw betaal hetgeen het verschil is tussen de nieuwwaarde op 30-09-2011 en de geschatte dagwaarde op 31-01-2012.
Dit lijkt mij realistisch.

Ik heb een tweede voorstel gedaan waarbij ik een bedrag betaal a 6 x leasetarief (EUR 6328 incl btw) en mijn bedrijf dus 6 maanden de tijd heeft om de leaseauto aan iemand anders te geven. Bij een bedrijf met 2800 medewerkers zou dat toch moeten lukken.

Indien mijn bedrijf niet accoord gaat met mijn tegenvoorstel of een ander goed voorstel heeft zal ik mijn rechtsbijstand inschakelen. Het zou jammer zijn omdat ik zeer prettig heb gewerkt bij mijn bedrijf en dit geeft dan een nare nasmaak.

Ik zal de ontwikkelingen op het forum plaatsen.

Richard
Jan 10th 2012, 21:51

6150 Richard

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 6
Daar ben ik weer, ik ben een stapje verder en ik heb zelfs een collega gevonden die de auto wel wil overnemen van mij maar dan de garantie krijgen dat hij, mocht hij uit dienst gaan, het leasecontract niet hoeft af te kopen en dat lijkt mij niet meer dan logisch. Ik heb immers de auto aangeschaft en hij niet, hij kan zelfs een nieuwe auto bestellen met alle kosten terwijl er een nieuwe auto beschikbaar is en dat zal veel schelen voor het bedrijf, voor de leasemaatschappij en voor mij.

Het eerste antwoord is echter nee... ik moet gewoon alles betalen.

Ik ben nog steeds niet accoord en nu een aantal voorstellen gedaan:
1. Verschil tussen nieuwwaarde en ANWB koerslijst bij verkoop autobedrijf
2. Auto doorgeven aan collega + 6 x maandtarief lease
3. 18% van de nieuwwaarde volgens richtlijn VAvdZ; auto is 4 maanden oud.

Ik vind dat ik met veel opties kom en mijn bedrijf er behoorlijk star inzit. Ik heb aangegeven primair voor optie 2 te willen gaan maar maximaal voor optie 3; en daar ben ik dan weer zeer star in.

Als er nog geen accoord kan komen dan is mijn volgende stap om mijn rechtsbijstand in te schakelen.

Richard
Jan 20th 2012, 12:48

6150 Richard

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 6
10 dagen later, stilte vanuit mijn bedrijf en de lease maatschappij... over 10 dagen ben ik uit dienst.

Maar weer een mailtje verstuurd en rechtsbijstand op de hoogte gesteld.

Richard
Feb 4th 2012, 13:39

6150 Richard

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 6
Het laatste bericht, het blijft moeilijk.

De auto gaat over naar mijn collega en ik heb de afspraak dat indien mijn collega binnen 1 jaar uit dienst treed ik alsnog de rekening gepresenteerd krijgt maar dan volgens de afschrijf regeling startend met 25% ipv 19,2% zoals vernoemd bij AvdZ.

Na 1 jaar hoef ik niets meer terug te betalen. Het geeft enige onzekerheid maar ja... beter dan direkt 11k betalen. Het blijft veel geld en ik kan alleen maar aanraden om een auto te leasen waarvoor je het contract niet af hoeft te kopen, een werkgever moet dit immer aanbieden. Dit om problemen te voorkomen!

Richard
Feb 9th 2012, 17:54

1012 Team

Lid Vzr

Total Topics: 4
Total Posts: 62
Beste Richard,
Dank voor je openhartigheid. Wij volgen jouw zaak met bijzonder veel interesse. Fijn dat je een afspraak hebt kunnen maken. Echter, inhoudelijk is deze natuurlijk onredelijk naar jou toe. Jij bent alsnog aansprakelijk als je collega uit dienst gaat.....??? Wij bieden bij deze aan dat je ons kan bellen mocht dit gebeuren. Wij betalen jouw kosten rechtsbijstand als men na jouw uitdiensttreding alsnog iets op je willen verhalen.
Groeten TEAM VAVDZ

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen