Bijtelling stoppen na 4 maanden

Log hier in om te reageren of een onderwerp aan te maken.

Mar 16th 2016, 22:21

23604 Martijn

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 1
Beste Forum leden,

De belastingtelefoon geeft 2 wazige antwoorden dus probeer ik het hier nog eens.

Ik heb me laten overhalen om mijn kilometers bij te gaan bijhouden per 1/1/16 middels een sluitende km registratie volgens een format dat mijn zwager al enkele jaren gebruikt.

Nu 11 weken verder in 2016 heb ik slechts 356 km prive gereden en ben met 3 tijdvakken bijtelling al 933 euro armer. Dat zijn dure kilometers!

Ik heb de auto per direct (12/3) stil gezet en wil de verklaring van geen prive gebruik aanvragen. Dat zou moeten lukken per 1 mei as. Hoe gaat de belastingdienst hier mee om:

Ik stel: de auto rijd ik het hele fiscale kalenderjaar, dus 12 maanden. Ik mag 500 km prive kilometers rijden en daar kom ik niet aan. Ik kan dus stoppen met het betalen van bijtelling, ondanks dat ik al 4 maanden bijgeteld heb. Ik heb immers ook een sluitende km registratie voorhanden.

Belastingtelefoon

Dame 1 stelt van niet. Wij gaan uw kms van voor de afgifte van de verklaring delen door 4 maanden maal 12 en dan komt u over de grens van 500. (356/4*12=1068km) U loopt het risico een naheffing te ontvangen van 8 maanden + boete.

Ik meld dat de auto het hele kalenderjaar in mijn bezit is. Maakt het uit in welke periode ik de kilometers maak, d.w.z. 300 in Maart en 100 in November, of alles in Januari of April? Ik krijg geen ja/nee antwoord. Wel een herhaling dat ik in een jaar 500 km mag rijden als de auto 12 mnd in mijn bezit is.

Dame 2 stelt anders: niet zo handig afgestemd. U gaat 4 loontijdvakken bijtelling betalen terwijl u zo weinig km rijdt. U kunt mits de auto het hele jaar in uw bezit blijft (niet kapot rijden dus!) stoppen met bijtelling en verklaring geen prive gebruik aanvragen. Blijf echter onder de 500 km.

Waar let men nu op?

Geldt de 4/12 regel van dame 1?
Geldt de 500 km regel van dame 2?

Gr. Martijn
Mar 18th 2016, 11:15

beheer

Administrator

Total Topics: 13
Total Posts: 50
Hallo Martijn,

Ik heb gezocht voor je, maar helemaal 100% waterdicht kan ik het niet vinden.

Wat mij wel opvalt is dat er op de site van de Belastingdienst altijd gesproken wordt over "Kalenderjaarbasis".

Dus ik vrees dat dame 1 je het juiste antwoord heeft gegeven.

Ik ben wel benieuwd of je er nog wat meer over kunt vinden. Laat het me weten!
Jun 14th 2016, 08:53

2320 Jan

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 40
@Martijn. Geen van beide antwoorden zijn juist.
Antwoord 2 zit er het dichtste bij. Als je het hele jaar "een" auto hebt (hoeft dus niet dezelfde te zijn!), kun je gebruik maken van de tegenbewijsregeling voor privégebruik. Je moet dan kunnen aantonen dat je op jaarbasis niet meer dan 500 km privé hebt gereden. Dat gaat jou lukken als je verder niet zo veel meer privé rijdt. Je krijgt dan via je aangifte inkomstenbelasting de loonheffing over de eerste maanden terug.

NB: Als je van werkgever verandert, wordt er wél tijdsevenredig naar die 500 km gekeken. Zou je bijv. per 1 juli naar een andere werkgever gaan, dan gaat het alsnog mis, omdat je dan bij de eerste werkgever boven 6/12*500 bent uitgekomen.

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen