Bijtelling wanneer ik een auto alleen zakelijk als DGA en in IB rij?

Log hier in om te reageren of een onderwerp aan te maken.

May 24th 2013, 23:46

15063 Hans

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 1
Hallo.

Ik vroeg mij af.
Ik ben de eigenaar van twee eenmansbedrijven waarin ook mijn partner meewerkt.
De één een BV de ander een eenmanszaak. Hiervoor hebben we op eenmanszaak en BV allebei één auto's rijden die ik beide bijtel. Daarnaast hebben we een privé een 13 jaar oude boodschappenauto die bijna niets kost en een oudere sportauto. We hebben twee rijbewijzen in ons gezin.

Nu zou ik graag een representatieve (lees duurdere:) auto rijden voor de BV die ik echter ook zakelijk zou willen gebruiken voor de eenmanszaak. Zou ik wanneer ik deze auto voor de BV zou kopen en de kilometers voor de eenmanszaak tegen de werkelijke kosten + kleine winst zou doorbelasten ik de bijtelling van deze auto kunnen voorkomen? Eventueel laat ik hiervoor een overeenkomst maken.
De BV is dus eigenaar en periodiek zou ik deze auto dus dan als eenmanszaak van de BV huren.

Elke tip wordt zeer gewaardeerd.

Bij voorbaat dank.
Hans
May 28th 2013, 10:13

943 Barend

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 41
Beste Hans,

Hmmmm.... De zelfstandig (fiscaal gezien) slimme ondernemer staat bij de fiscus zeker met dit soort overwegingen sterk onder de aandacht. Dus wil je iets doen dan zul je echt integer moeten handelen, rommelen in de marge is werkelijk vragen om een naheffing.
Het is geen probleem om het gebruik van de duurdere auto op de BV te verhuren aan je eenmanszaak. Zelf doe ik dat ook, en reken per kilometer (inclusief brandstof en overige kosten) aan mijn eenmanszaak. Een deugdelijke rittenadministratie is dus vereist. Het lijkt niet afdoende om per kwartaal een vast bedrag in rekening te brengen voor het zakelijk gebruik om de eenmanszaak.
Als je de duurdere auto blijft bijtellen, dan is er overigens minder snel een controle te vrezen, omdat je dan een belangrijk deel van de autokosten niet aftrekbaar maakt. Mocht je de bijtelling voor die duurdere auto willen vermijden, dan wordt het echt spannender.
Ik zou graag met je daarover van gedachten willen wisselen en voorbeelden geven, echter is dit forum daarvoor denk ik niet helemaal toereikend. Ik zal straks met de vereniging contact zoeken hoe die hierin zouden willen ondersteunen.

Barend Lambrechtsen
Adviseur Vereniging Auto van de Zaak

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen