Eigen risico doorbelast

Log hier in om te reageren of een onderwerp aan te maken.

Jul 5th 2010, 15:01

2210 Shanna

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 1
Er is mij eigen risico doorbelast nadat ik tijdens werktijd schade heb gehad aan mijn mistlamp (gebroken glas door steenslag). Na het tonen van jullie onderzoek aan mijn werkgever / wagenparkbeheerder krijg ik volgende reactie:

Het belangrijkste gegeven is, dat in de basis een werkgever het is toegestaan een eigen risico door te berekenen als dit binnen een overeenkomst is vastgelegd.
Op zich zou het best zo kunnen zijn dat een werkgever een ER kan doorbelasten als de werknemer hiervoor is verzekerd. In dit geval kan de werknemer wellicht op een door hem of haar afgesloten polis het eigen risico terug vorderen. Dit is echter binnen bedrijf X niet opportuun aangezien eea is vastgelegd. Derhalve zullen de eigen risico’s worden afgehandeld zoals dit in de regeling staat aangegeven.

Is dit legitiem?
Jul 6th 2010, 20:38

1012 Team

Lid Vzr

Total Topics: 4
Total Posts: 62
Beste Shanna,

Dit is niet legitiem, ze hebben het niet goed gelezen en maken gebruik van de onevenwichtigheid in de relatie tussen werkgever en werknemer door een dergelijk antwoord te sturen.
Als jouw werkgever Eigen Risico doorbelast voor de omschreven zaak, dan overtreden ze de wet.
Jij kan je niet apart verzekeren voor de auto van de zaak. Dit is precies het derde artikel in de wet en daarmee valt deze wet onder het kopje "bindend recht" en mag jouw werkgever hier in een onderlinge overeenkomst niet van afwijken. Net zomin als je met je werkgever af mag spreken dat jij 160km op de snelweg mag rijden.

Groeten VAVDZ

P.s.: Sowieso is steenslag geen "schuldschade" en ook in prive tijd vinden wij het niet juist om hiervoor Eigen Risico door te belasten (in termen van "goed werkgeverschap".)
Feb 5th 2011, 10:28

582 Wil

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 1
Ik heb vorig jaar twee grote schades buiten mijn schuld gehad. Ik kom na werkzaamheden bij de klant terug bij de auto en deze is flink beschadigd en natuurlijk hangt er geen briefje op de auto). daarnaast had ik nog een kleine kras op de zijkant van iemand die er waarschijnlijk ergens mee langs is gegaan. Dit moest ik van de leasemij in drie aparte schades melden ondanks dat alle in een keer werd gerepareerd. Nu berekend mijn werkgever mij voor allledrie de schades het eigen risico door. Weleiswaar bruto maar dat betekend nog steeds dat ik netto ruim EURO 200 moet aftikken. De financieel directeur heeft al toegegeven dat ze dat eigenlijk wetteliojke gezien niet mogen doen, maar iedereen doet het dus mijn werkgever ook. Als ik nog iets wil regelen moet ikd at maar bij de leasmaatschappij doen. (laten verhalen op Waarborgfonds).
Natuurlijk vind ik dit erg onterecht.
In hoeverren zou de Vavdz mij hierbij nog kunnen ondersteunen??
Feb 5th 2011, 16:12

beheer

Administrator

Total Topics: 13
Total Posts: 50
Beste Wil,

Moet toch niet gekker worden . Financieel directeur geeft je gelijk maar we doen het toch??...... Dat kan natuurlijk niet.
Wij ondersteunen je graag. Dit doen wij op drie manieren.
1) wij geven het wettelijk kader aan. Wettelijk kader
2) wij hebben een voorbeeld brief die we kunnen updaten voor je om aan je baas te geven (zelfde url)
3) wij kunnen op jouw aangeven en van jouw collega's jullie bedrijf op de zwarte lijst van werkgevers plaatsen. Dit blijkt in praktijk ook te werken. Zwarte lijst

Laat je gerust horen, wij staan voor je klaar.

Groet
Team VAVDZ
Jul 21st 2011, 15:27

4267 Gellius

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 1
De regeling voor het doorbelasten van eigen risico is momenteel onderwerp van gesprek in de OR van mijn bedrijf, en de werkgever heeft nagevraagd of het doorbelasten juridisch mogelijk is. Hij heeft van de accountant als antwoord gekregen dat het niet expliciet in de wet staat dat het niet mag. Wij hebben aangegeven het daar niet mee eens te zijn, en de werkgever vraagt nu of er jurisprudentie over is. Kunnen jullie ons hieraan helpen?

mvg,

Gellius Buist
Aug 14th 2011, 19:27

1012 Team

Lid Vzr

Total Topics: 4
Total Posts: 62
@ Gellius,
De regeling en het wettelijk kader is klip en klaar. Doorbelasten tijdens werktijd mag NIET. Doorbelasten tijdens prive tijd mag wel (dit laatste vinden wij overigens alleen terecht als het eigen schuld schade is).
Zie elders op deze site het wettelijk kader. Stuur ons gerust een mail, wij kunnen een concept brief voor je maken.

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen