geen bijtelling aanvragen bij wissel werkgever maar zelfde auto

Log hier in om te reageren of een onderwerp aan te maken.

Jul 26th 2011, 19:11

4710 Carina

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 1
Vraag.

Hoe moet ik omgaan met het volgende,

ik ga uit dienst en richt een eenmanszaak op.
ik neem 5 maanden mijn leaseauto mee en ontvangt hiervoor een faktuur van mijn oude werkgever (voor de helft van de oorspronkelijke leaseprijs)

de auto komt op conto van het bedrijf en ik wil nu de bijtelling niet meer en wil een verklaring geen prive opvragen en een kilometerregistratie gaan bijhouden.


zou de fiscus dit pikken ??


Aug 1st 2011, 11:02

2320 Jan

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 40
In de periode dat je de auto van je (voormalig) werkgever ter beschikking had, viel je in de loonbelasting bij die werkgever. Na de start van je eigen bedrijf, gelden er andere regels: de auto hoort dan tot je ondernemingsvermogen óf tot je privévermogen. Dat laatste kan soms ook best interessant zijn: weliswaar zijn de kosten maar tot 19 ct/km aftrekbaar in je zaak maar je hebt dan geen bijtelling terwijl je wel privé kunt rijden. Als je er wel voor kiest de auto op de balans te zetten, kun je m.i. met succes beweren dat er dan voor de bijtelling een nieuwe periode begint, zodat je idd kunt stoppen met bijtellen.
Overigens is het zo dat ook bij wisseling van werkgever, dus twee periodes van loonbelasting in hetzelfde jaar, geldt dat je kunt wisselen van wel bijtelling naar geen bijtelling en andersom.
(PS: of er in de factuur voor de halve prijs geen fiscale beloning gezien wordt door de fiscus, is nog even een andere vraag).
Aug 1st 2011, 12:01

4529 Frederik

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 22
Bij wisseling van werkgever naar eenmanszaak, ongeacht of je in dezelfde auto blijft rijden, zijn er twee losse tijdvakken en daarbinnen moet, naar ratio, gekeken worden naar de bijtelling. Is er geen verklaring privé-gebruik voor de auto van de werkgever, dan is daarop reeds de bijtelling via je loon verwerkt en bij uit dienstreden is dat dus afgewikkeld. De overname dient daarna volgens de regels van de loonbelasting te geschieden. De waarde in het economisch verkeer geldt daarbij als uitgangspunt. Verschil tussen die prijs en de overname prijs is loon in nature en moet bij de eindafrekening worden belast. TENZIJ je de auto rechtstreeks van de leasemaatschappij overneemt, dan mag je er vanuit gaan dat dit overname prijs de werkelijke waarde vertegenwoordigt. ADVIES zorg dus altijd voor een goede taxatiewaarde, inclusief de kilometerstand.
Als ondernemer kan je geen verklaring privé-gebruik aanvragen. Als je geen bijtelling wil, zal je een sluitende ritadministratie moeten bijhouden en dit geef je vervolgens op in je aangifte inkomstenbelasting. Je bijtelling kan overigens nooit meer zijn dan de werkelijke kosten, inclusief afschrijving. Tenslotte is er de mogelijkheid de auto voor de inkomstenbelasting voor privé aan te merken en voor de BTW als "auto van de zaak".
verder wens ik je succes met je nieuwe uitdaging

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen