geen recht op leaseauto meer

Log hier in om te reageren of een onderwerp aan te maken.

Nov 9th 2015, 22:05

23332 Albert

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 3
Hallo,

Mijn werkgever wil het wagenpark laten inkrimpen. Daar er eerst op functie een leaseauto werd verstrekt moet er nu ook aan een hoeveelheid woon-werk km's worden voldaan. Het doel was om er zo'n 40 auto's uit te halen, dus hebben ze alle km's van de betrokkenen geinventariseerd en hier het minimale woon-werk verkeer op aangepast. Nu zit ik er natuurlijk net onder, dus zou ik de auto in moeten leveren ondanks dat ik hem voor mijn werkzaamheden nodig ben. Mag een werkgever zomaar deze beslissing nemen, ondanks dat er in het contract staat dat de werkgever éénzijdig mag aanpassen. Waar moet een werkgever aan voldoen om dit door te zetten en moeten ze niet een soort van compensatie aanbieden?
Nov 12th 2015, 10:31

beheer

Administrator

Total Topics: 13
Total Posts: 50
De auto is een secundaire arbeidsvoorwaarde. Die mag je niet zomaar afnemen. Dan moet echt aangetoond worden dat het hele bedrijf zwaar reorganiseert en bijna failliet is. Dus dit kan niet zomaar.

Is er een OR? Wat zeggen zij hierover?

Je hebt de auto nodig voor je werkzaamheden schrijf je. Is dit geen criterium voor de werkgever? Lijkt ons toch redelijk van belang.

Mer informatie is ook hier te vinden: http://www.vzr.nl/kennisbank/algemeen/wat-als-uw-werkgever-de-leaseregeling-wil-afschaffen en hier: http://www.vzr.nl/autoregeling/eenzijdig-wijzigingsbeding
Nov 13th 2015, 13:07

12239 Roel

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 2
Een auto van de zaak is "arbeidsvoorwaardelijk" indien de toewijzing van de auto zonder nadere criteria in de arbeidsovereenkomst is genoemd. Is dat het geval dan kan de auto niet uit het voorwaardenpakket worden geschrapt.
Als de afspraken met de werkgever verwijzen naar de noodzaak van een auto voor uitvoering van de taken als criterium voor het toewijzen van een auto (al dan niet met prové-gebruiksmogelijkheden) dan kan bij wijziging van de taken en/of de functie de auto van de zaak vervallen zonder inbreuk op de arbeidsvoorwaarden.
Nov 15th 2015, 21:50

23332 Albert

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 3
Bedankt voor jullie reacties! Wij hebben idd. een OR, dus daar zal ik eens informeren. Het is momenteel belangrijker dat er een reductie van auto's wordt gehaald dan dat er een functie uitgevoerd kan worden.
In mijn contract staat: Voor het uitoefenen van de functie, wordt er een leaseauto ter beschikking gesteld. Hierop is de leaseregeling van toepassing.
Is deze auto "arbeidsvoorwaardelijk" of moet dat uit de regeling blijken?
Nov 30th 2015, 11:37

beheer

Administrator

Total Topics: 13
Total Posts: 50
Als ik de reactie van Roel goed lees, is je auto arbeidsvoorwaardelijk. Je hebt deze immers nodig voor de uitvoering van je functie.

Maar....er is geen wijziging van taak en/of functie. Dus dan zou de leaseauto niet zomaar uit je arbeidsvoorwaardenpakket geschrapt mogen worden.

Heb je de OR inmiddels al geraadpleegd? Wat zeggen zij?


Dec 1st 2015, 18:37

23332 Albert

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 3
Een collega van mij had al even geïnformeerd bij de OR en deze waren niet op de hoogte. De OR heeft het nu bij de COR neergelegd welke op hun beurt in het eerst volgende overleg dit als aktiepunt hebben staan. Maar even afwachten wat hieruit komt dus.

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen