Is de navigatie update onderdeel van het onderhoud?

Log hier in om te reageren of een onderwerp aan te maken.

Jan 10th 2013, 08:58

13874 J.M.

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 2
Beste Forum bezoekers,

Ik ben in dicussie met zowel mijn werkgever als de leasemaatschappij of het updaten van de navigatie (af-fabriek) onderdeel is van het reguliere onderhoud.

Ik ben van mening dat, omdat het navigatiesysteem af-fabriek is meegeleverd dit deel uit maakt van de gehele auto waarop 'normaal en regulier' onderhoud uitgevoerd moet worden. Ook staat er nergens specifiek in het lease-contract, autoleaseregeling of de algemene voorwaarden van de leasemaatschappij dat onderhoud op navigatiesystemen is uitgesloten.

De werkgever is van mening dat dit iets is tussen mij en de leasemaatschappij en dat zij geen partij zijn in deze discussie. Waarvan ik van mening ben dat mijn werkgever het contract heeft met de lease-maatschappij en dus wel degelijk partij is als er onduidelijkheid bestaat over het contract.
De leasemaatschappij geeft aan dat ze de kosten van het updaten niet betaald want het is geen 'technisch-noodzakelijk onderhoud'. Maar nergens in het contract of algemene voorwaarden wordt gerept over het alleen uitvoeren van technisch noodzakelijk onderhoud.

Ben benieuwd naar jullie ideeën hierover en/of ervaringen.

Met vriendelijke groet,
Martin
Jan 10th 2013, 12:00

5600 Patrick

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 2
Beste Martin,

We hebben met twee zaken te maken. Een update van het navigatiesysteem in zijn geheel en ook zoals in mijn geval een jaarlijks terugkerend abonnement voor Live services van in dit geval de TomTom die vast is ingebouwd in mijn leaseauto. In beide gevallen ben ik van mening dat dit onderdeel uitmaakt van de leaseauto en onze werkzaamheden.

Nu wordt het navigatiesysteem door de werkgever vermoed ik als accesoires gezien en de vraag is of dit dan een essentieel onderdeel is van de leaseauto. We zitten in een veranderde wereld. Tegenwoordig hebben de meeste leaseauto's standaard een navigatiesysteem ingebouwd. Daar hebben wij als leaserijders geen invloed op.
Als deze niet wordt geupdate dan hebben we een onderdeel in de leaseauto dat niet goed functioneerd. Voor mijn gevoel is dat hetzelfde als een motormanagement update. Waar volgens mij het verschil zit is, dat de navigatie een onderdeel is van een externe partij. Waar het motormanagement onderdeel is van de autofabrikant zelf en deze update gewoon mee wordt uitgevoerd bij de servicebeurt.
Voor het Live abonnement ligt dat anders. Ik heb daar zelf voor gekozen en zie daar persoonlijk zeker de meerwaarde van in. Ik kan veel beter mijn ritten inschatten op basis van aankomsttijden omdat ik altijd actueel mijn informatie krijg over de files die ik onderweg tegenkom. Ik kan eenvoudig alternatieven laten zoeken. Ook de "google" zoekfunctie is voor mij persoonlijk een welkome extra optie om snel een gewenste bestemming te laten zoeken.
Ondanks dat probeer ik ook bij mijn werkgever ook het abonnement declarabel te maken omdat ik van mening ben dat dit vergelijk het met de carkid in de leaseauto een essentieel onderdeel is om onze werk goed te kunnen uitvoeren.

Vriendelijke groet,
Patrick.
Jan 10th 2013, 16:32

13874 J.M.

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 2
Beste Patrick,

We zijn het helemaal eens. :-)
In mijn geval heb ik een navigatiesysteem van de fabrikant en was het een onderdeel van de uitvoering (een standaard pakket) en dus geen losse accesoire.
En het gaat inderdaad over de update van 'de wegenkaart' en niet het gehele systeem.

Gr, Martin

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen