Kan een lease auto zomaar worden ingenomen?

Log hier in om te reageren of een onderwerp aan te maken.

Apr 15th 2013, 13:00

14826 Chantal

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 1
Op mijn werk doet de volgende situatie zich voor:
Sinds vorig jaar rij ik een auto voor een project. Tot 31 december waren dit alleen zakelijke km. Sinds 1 januari betaal ik hier de bijtelling en een eigen bijdrage voor en rij ik de auto ook privé.
Dit heb ik netjes aangevraagd bij mijn vorige afdelingshoofd en dit werd toen goedgekeurd.

Nu kwamen ze vorige week met de vraag of ik de 'projectauto' wilde inleveren. Na de mededeling dat ik deze privé reed kreeg ik te horen dat dit niet de bedoeling was omdat er min. 20.000 zakelijke km per jaar moeten worden gereden (getekend contract). Hierin staat voor zover geen alternatieve tekst als dit niet gehaald wordt wat er dan wordt gedaan.

Dit aantal kilometers waren mij bekend en er werd al maanden geroepen dat ik op bepaalde projecten gezet zou worden wat nu op het laatste moment allemaal niet doorging.
Nu gaan ze kijken wat de 'mogelijkheden' zijn, maar ondertussen weet ik eigenlijk niet wat mijn rechten zijn? Of wat ik kan verwachten.

Het contract van de auto zelf loopt tot 4 januari 2014 en over 9 weken ga ik ook nog eens met zwangerschapsverlof. Op het contract wat ik heb ondertekend staat geen einddatum wanneer de lease afloopt.
Mijn eigen auto heb ik ondertussen verkocht. Er is overlegd met degene die de lease regelt dat mijn partner (duurzaam huishouden) tijdens mijn zwangerschapsverlof gebruik mag maken van de auto.


Kan iemand mij hier meer duidelijkheid over geven?
Mogen en kunnen ze het contract zomaar onderbreken?
Het houdt mij toch behoorlijk bezig.
Apr 18th 2013, 17:32

943 Barend

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 41
Beste Chantal,

dit is complex. Eerst even wat feiten uit elkaar halen. Het einde van het leasecontract staat los van welke medewerker er bevoegd is om mee te rijden. Dus die datum 14 januari 2014 doet niet ter zake.
Dan is er het ondertekende feit dat er een auto ter beschikking gesteld wordt indien er meer dan 20.000 km per jaar zakelijk gereden wordt.
Een volgend feit is dat er toestemming is gegeven voor privé gebruik, en daar betaal je ook voor. Dus dat zit goed.
Wat niet goed zit is dat je niet (meer) aan de ter "beschikkingstellingseis" van meer dan 20.000 km per jaar zakelijk rijden voldoet. En daarmee is de werkgever wel gerechtigd om de auto weer in te nemen. Er zijn 2 kanttekeningen.
1. Er is meestal wel een periode afgesproken, waarin je ondanks dat je niet meer aan de voorwaarden voldoet de auto nog wel mag houden. Dit is bijvoorbeeld 3 tot 6 maanden.
2. De eis waarin meer dan 20.000 km zakelijk gereden moet worden is erg hoog. Gemiddeld rijdt men 9.800 km per zakelijk (geen woon-werk) met een auto van de zaak.
Het feit dat je je privé auto al verkocht hebt en dat je partner tijdens jouw zwangerschapsverlof rekening houdt met het gebruik van je zakenwagen doet rechtelijk gezien niet ter zake, maar het is wel donders vervelend en ongemakkelijk voor je.
Ook doet het niet ter zake dat je projecten toegezegd hebt gekregen die uiteindelijk niet doorgaan. Daar kan de werkgever waarschijnlijk ook niet alles aan doen. Mocht er werkelijk sprake zijn van een oneerlijke behandeling, dus dat jij geen gunning van opdrachten krijgt terwijl een collega dat wel krijgt en er geen goede reden is waarom die ander dat krijgt, heb je nog een kans. Vaak is dit een lastig traject, want de beoordeling van de beste medewerkers op een project is de verantwoordelijkheid van de werkgever, en in beginsel wordt er van uitgegaan dat de werkgever de beslissingen neemt in een zakelijk verantwoord perspectief.
Graag geef ik je het advies om met je werkgever een termijn af te spreken, zodat je in ieder geval op een goede manier in de gelegenheid wordt gesteld om iets anders te regelen voor jezelf, partner en je komende gezin(netje).

Kun je wat met dit antwoord?

Succes, groeten

barend Lambrechtsen
Adviseur Vereniging Auto van de Zaak

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen