Meningen en Ideeën

Log hier in om te reageren of een onderwerp aan te maken.

Feb 3rd 2011, 09:24

1012 Team

Lid Vzr

Total Topics: 4
Total Posts: 62
De overheid is bezig de autobelastingen te evalueren. Geef hier je mening over wat er zou moeten veranderen:
Feb 4th 2011, 14:33

558 Patrick

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 1
Wat mij persoonlijk het meest stoort:
- bijtelling op basis van catalogusprijs, belachelijk, dus bijtellen op basis van geïndexeerde dagwaarde.
- Mogelijkheid om vwb privé kilometers tegen een hoger bijtellingspercentage een hogere vrijstelling te genieten. Bv 5000 km vrij tegen 5% meer bijtelling.

Mvrg. P. Rieken
Feb 4th 2011, 14:49

2455 marcel

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 2
Wat ik graag zou zien is wat Patrick zegt. Bijtelling op basis van de geindexeerde dagwaarde. Nu betaal je x jaren een x% van de nieuw waarde van de auto. Ook al is je auto op een gegeven moment 3 jaar of ouder en 200.000 km op de teller.

De bijtelling op basis van de uitstoot is voor de Nederlandse markt op zich wel goed. Nederland moet altijd het beste/schoonste jongentje van de klas zijn. Dus dat zal nog wel blijven. Maar het (in mijn geval 4 jaar) betalen over de nieuw waarde, wil ik wel van af.
Feb 4th 2011, 14:51

156 W.

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 2
Ik vind de bijtelling voor bestel (grijs kenteken) auto's onevenredig hoog.
Ik rijd meteen mercedes Vito, twee zitplaatsen, geen schot, en bijna alles wat in een moderne personenauto standaarduitrusting is, is een optie in de bestelbus.
Zijruiten links en rechts, om de dode hoek te verkleinen, wat weer omvergereden fietsers, motorrijders en kleine autootjes bij het invoegen enzo scheelt, betaal je bij aanschaf, en vervolgens krijg je ook nog bijtelling over de aanschaf, BPM en BTW. Kortom, je betaalt alles dubbel.
In 10 jaar heb ik de auto dus één maal bij aanschaf betaald, en nog ruim een keer aan IB. (ik rijd zo'n 12.500 km per jaar, dus technisch gesproken kan die bus nog wel 10 jaar mee, als hij voor die tijd niet doorgerot is).


Nieuwe auto's zijn misschien wel minder vies, maar het bouwen van een 'schone' auto kost ook veel energie en levert veel uitstoot en afvalwater op. Een goed onderhouden iets oudere auto is NETTO waarschijnlijk minder vervuilend dan steeds in het laatste 'schone' model willen rijden, omdat dat goedkoper voor de eigen portemonnee is.
Dus de bijtelling afhankelijk maken van de 'straatwaarde' van de auto lijkt mij een goed plan.


Mijn bus is nog BPM vrij, maar ik ben echt geschrokken van de bijtelling die ik zou krijgen als ik weer een vergelijkbare bus terugkoop, met bijrijders airbag, comfortabele stoelen, airco, zijruiten, kortom al die dingen die in een personen auto standaard zijn. Voor een rammelende bus betaal je meer bijtelling dan voor een zoevende bolide.

Er is een tijdje een regeling geweest van 10 % voor een 'echte bestelbus' (twee zitplaatsen, veel laadruimte), en dat is ook de hoofdfunctie van mijn auto.
Ik zit nu eigenlijk op het punt dat het voordeliger lijkt te worden om voor de 5.000 km die ik per jaar privé rijdt een extra auto er bij te kopen. Dat lijkt me ook niet tof voor het milieu. Ik denk echt dat de bijtellingsregeling zijn doel voorbij geschoten is.

Een ander punt is: maak de bijtelling afhankelijk van het aantal gereden (privé) kilometers , INCLUSIEF woon werk verkeer. Want zolang ver van het werk wonen niets extra kost lossen de file's echt niet op hoor, al asfalteer je 2 km breed .
File's, de mensen vinden het prachtig, ze staan er voor in de rij!
Als het in de rij staan echt geld gaat kosten wordt dat misschien iets minder, en met al het (nodeloze) woon werk verkeer van de weg kan het noodzakelijke verkeer beter doorrijden.



met vr. gr.

W.
Feb 4th 2011, 15:36

2282 John

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 7
Helemaal eens met de vorige leden,
Wat mij betreft dus idd bijtelling op basis dagwaarde, bijtelling mag ook wel omlaag, want de reden dat er met de auto's van de zaak in het weekend lekker een stukje gereden wordt is natuurlijk onzin. Als ik niet weg moet pak ik heus niet de auto voor de lol omdat de benzine toch gratis is.
Feb 4th 2011, 16:31

280 Corné

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 2
Ik vind het onbegrijpelijk dat wanneer je een privé auto rijdt je maar een onbelaste vergoeding van € 0,19 mag rekenen terwijl je qua bijtelling het veel voudige om je oren krijgt wanneer je een auto van de zaak rijdt in wat voor vorm ook. Dus mijn suggestie is om de bijtelling gelijk te stellen aan de onbelaste kilometer vergoeding of beide relateren aan de ANWB tarieven
Feb 4th 2011, 20:24

742 Edwin

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 1
Eens met Patrick,
Ik zou zelf willen voorstellen om daadwerkelijk het prive voordeel te belasten.
bijvoorbeeld door staffels in te stellen, bijv. prive gebruik tot 2500-5000-7500-10000 km etc.
De gebruiker betaald, nu is het zo dat ik eigenlijk zoveel mogelijk gebruik moet maken van mijn lease auto om zoveel prive voordeel eruit te halen, in mijn voorstel ga je minder gebruik aanmoedigen, komt het milieu ook ten goede en is een eerlijke manier van belasting heffing.
Feb 4th 2011, 21:18

2017 Marcel

Lid Vzr

Total Topics: 3
Total Posts: 7
Omdat de bijtelling in Nederland erg hoog is vergeleken met omringende landen kan ik me voorstellen dat veel leaserijders het er dan ook maar van nemen en extra km's gaan rijden om de kosten eruit te halen. Is dit de bedoeling van de overheid? Misschien wel, want ook dat is goed voor de schatkist. Weinig privé rijden in de zakelijke auto wordt helaas niet beloond.

De bijtellingspercentages storen me, het zegt nl niets over hoe er met de zakelijke auto gereden wordt. Af en toe suizen de hybrides me op de snelweg voorbij en ik vraag me af hoeveel CO2 ze dan uitstoten. De rechtervoet van de bestuurder bepaalt m.i. voor een groot deel de CO2 uitstoot. Daar zou ik wel eens een kastje voor willen laten inbouwen in mijn zakelijke auto.
Feb 5th 2011, 12:04

1254 Marco

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 1
bijtelling over waarde bij aanschaf ik koop een auto van 3 jaar op de zaak, en heb bijtelling voor de nieuw prijs. 25%

rieeel is, bijtelling over de dagwaarde of fiscale waarde. Is ook duurzaamer omdat als je langer in een auto rijdt er geen grondstoffen nodig zijn voor een nieuwe.
Feb 5th 2011, 16:26

1972 Henk

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 1
Lijkt mij een riële zaak om een bedrijfs auto met reclame erop voor 50 % minder te belasten, laat de werkgever de andere 50 % betalen dmv precario of iets dergelijks!
Feb 5th 2011, 19:57

2389 Will

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 4
De fiscus zou in de bewijslast meer rekening kunnen houden met de prive situatie als geheel. Een voorbeeld:
Zou een 4-persoons huishouden met 2 prive auto's en een lease auto nu echt de zaak aan het flessen zijn als uit de NAP registratie blijkt dat er met de prive auto's samen 15.000 km gereden is...
Dus er zijn 2 auto's aangeschaft. En er is betaald voor verzekeringen, wegenbelasting en 15.000 km brandstof.
Bovendien blijkt uit de administratie van de lease maatschappij tevens dat het brandstof verbruik van de lease auto een normaal patroon laat zien gegeven het aantal gereden kilometers.
Allemaal gegevens die door het jaar vastgelegd worden door de verschillende, onafhankelijke partijen. En dus makkelijk te controleren is.
Dus waarom in dit soort situaties dan nog zo zwaar tillen aan een sluitende km administratie???
Feb 6th 2011, 12:09

1588 Jaap

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 1
Naast de zinvolle ideeën van anderen, wil ik graag het volgende toevoegen: Ik moet gezien het aantal kilometers zakelijk diesel rijden. Echter het aantal privé kilometers rechtvaardigt een auto op benzine. Toch betaal ik bijtelling over de de waarde van de diesel versie van mijn auto. Dit vind ik niet rechtvaardig.
Feb 6th 2011, 19:19

2400 Roel

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 10
realistisch zijn in deze is zeer belangrijk. wat is makkelijk uitvoerbaar en wat niet.

bijtellen op basis van catprijs is zo gedaan uiteraard, het is namelijk lastig om bij te houden wat de dagwaarde is. jaarlijks vragen bij de aangifte hoeveel km je heb gereden en of je leaseauto schadevrij is gebleven dat jaar en ga zo maar door (ook nog regio afhankelijk). je kan dan wel gaan kijken naar gemiddelden, mijn verwachting is dat het geen optie is.

een 2e optie toevoegen aan de huidige regeling lijkt me het beste.
1 geen administratie bijhouden en dus % v cat prijs (huidige regeling)
2 km administratie bijhouden en over de prive km % vd cat prijs betalen al dan niet met een staffel, 0/500 0%, 500/2500km %x, 2500/5000km %x en dat vol maken totdat het beter is om geen administratie bij te houden.

nu baal ik ervan dat ik gedwongen ben km administratie bij te houden om te voorkomen dat 100% bijtelling moet betalen en prive dus max 500km mag en kan rijden. scheelt me wel een hoop geld, maar als de auto vd zaak vaker prive zou kunnen gebruiken (stel 5.000km pj) ben ik best bereid hiervoor een stukje extra belasting te betalen.

Beste vereniging veel succes met het aandragen vd de plannen en om ze daar waar nodig te dwarsbomen.
Feb 7th 2011, 16:29

156 W.

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 2
@Roel: afschrijven op de 'actuele waarde' van een auto hoeft niet echt moeilijk te zijn hoor. De overheid is heel handig in het verzinnen van allerlei vereenvoudigde rekenregels. Dat doen ze met de BPM toch ook. Het zou me wat moois zijn als je minder bijtelling betaalt omdat je auto niet goed (lees : schadevrij) meer is. Dan gaat iedereen in opgelapte wrakken rijden (ik overdrijf het nu even).

Maar lineair 8 % per jaar afschrijven (ik noem maar een percentage hoor, en dan misschien de eerste paar jaar niet afschrijven) , of een rekenregel op basis van de koerslijst, dat is allemaal wel automatisch te berekenen hoor.

Maar ja, de overheid zoekt centjes, dus als de grondslag van de bijtelling omlaag gaat zal he percentage wel hoger worden. Wordt het allemaal nog niet redelijker, en de Bovag helemaal zwaar tegen, want dan wil er niemand meer in een NIEUWE auto van de zaak rijden. En dat is wel een hele heftig lobby groep met veel invloed.

Het idee van een staffel, of voor mijn part een bedrag per km (aan de hand van een kloppende kilometer administratie), dat lijkt me prima, maar wel het woon werk verkeer als privé aanmerken, (voor woon werk verkeer naar vaste werk adressen, voor service monteurs en vertegenwoordigers ed zou dat zeer onbillijk zijn) , om zo wat tegen de files te doen.
Feb 8th 2011, 09:06

671 Michel

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 1
bijtelling moet plaatvinden op een geindexeerde dagwaarde en niet op de nieuwwaarde,

Graag weer een staffel invoeren afhakelijk van (prive) jaarkilometrage zoals in de jaren negentig.

Tussentijds bijtelling stopzetten zou mogelijk moeten worden zoals eerst ook kon.

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen