Mogelijkheden bij innameschade

Log hier in om te reageren of een onderwerp aan te maken.

Apr 24th 2015, 12:27

21434 Machiel

Lid Vzr

Onderwerpen: 2
Berichten: 3
Eind vorige maand is mijn vorige leaseauto ingenomen door de leasemaatschappij. Bij inname heb ik getekend voor twee "schades": een deukje in de bijrijder deur en een krasje (5cm, grondlak zichtbaar) op het achterpaneel. Volgens de expert ter plaatse moest hij deze twee schades noteren, ondanks dat ze "waarschijnlijk" wel binnen de normen voor gebruikersschade zouden vallen. Daarbij is de notitie gemaakt dat de kras uit gepolijst kon worden en de deuk zonder spuiten kan worden uitgedeukt. Ik heb voor deze twee schades en bijgevoegde opmerkingen getekend.

Puntje bij paaltje berekent de leasemaatschappij de kras nu toch door (á 230 euro).

Ik ben benieuwd wat mijn mogelijkheden zijn in deze zaak. Deels heeft de leasemij een punt, omdat de kras dieper is dan de kleurlak (en dat is volgens de voorwaarden geen gebruikersschade). Daar staat tegenover dat de expert bij inname heeft opgetekend dat de kras weg te polijsten is.

Zou het mogelijk zijn om een contra expertise te laten uitvoeren? En voor wie zou die rekening zijn?

Alvast dank voor jullie reacties.

Gr. Machiel


Apr 25th 2015, 08:33

943 Barend

Lid Vzr

Onderwerpen: 0
Berichten: 41
Beste Machiel,

dit is een heel veel voorkomend probleem. Ik kan hier achter de computer de schade niet beoordelen, maar met je gegevens durf ik wel een uitspraak te doen. Als er een deel gespoten moet worden kost dat ongeveer € 300 a 350, (excl BTW) en als het een deel is wat aangrenzende vlakken heeft, in dezelfde hoek, bijvoorbeeld een achterdeur wordt deze vaak uitgespoten om kleurverschil te voorkomen. Dan is de totale kostenpost ongeveer het dubbele.
Als dit volledig spuiten niet nodig is, dan is er de mogelijkheid om een kras in te lakken en te polijsten. De kosten die ze je hiervoor berekenen, zo'n € 190 excl. BTW lijkt mij redelijk. Het is snel ruim 2 uur werk om dat netjes te maken. Uitdeuken zonder spuiten kost overigens ongeveer € 75.
Een 5 cm kras, is wel op de rand van acceptabel of niet. Meestal staat dat wel beschreven in een "schademeter", die bij de grotere leasemaatschappijen transparant beschreven staat (vaak te vinden op de website van de leasemaatschappij). Dat is ook weer afhankelijk van de leeftijd en kilometers van de ingeleverde auto, hoeveel beschadigingen op de auto mogen zitten.

Kort gezegd, het zit inderdaad erg op de rand, maar de herstelkosten voor het inlakken en polijsten lijken me redelijk. Je kan dat overigens heel eenvoudig verifiëren door een schadehersteller te bellen en te vragen wat het kost om een de kras, zoals je die ook hier omschreven hebt, te laten herstellen. In eerste instantie zullen ze vragen om langs te komen met de auto, maar als je aandringt op een redelijk inschatting, geven ze je echt wel een prijs. Misschien heb je een foto gemaakt hebt, dan kan je die mailen of appen. Je kan voordoen dat je een auto met gaan inleveren en dat je wil overwegen de schade zelf eerst te laten herstellen.

Je kan dit natuurlijk ook even met je werkgever bespreken. Ik vind de 2 schade's die je genoemd hebt horen bij normaal gebruik van de auto. De striktheid die de leasemaatschappij hanteert bij het inleveren, is feitelijk niet jou risico. Dus het is best redelijk dat je werkgever (een deel) van de kosten voor zijn rekening neemt.

Ik hoop dat je wat hebt aan dit antwoord. Succes ermee,

Barend Lambrechtsen
May 1st 2015, 07:06

21434 Machiel

Lid Vzr

Onderwerpen: 2
Berichten: 3
Dag Barend,

Dank voor je reactie.

Ik zal inderdaad eens informeren bij een autoschadebedrijf m.b.v. een fotootje.

In ons autoreglement staat simpelweg opgenomen dat alle schades worden door belast naar de werknemer aan de hand van een eigen risico van max. 300 euro. Bij andere collega's zijn dergelijke gevallen in het verleden ook op deze manier door belast. Ik vrees dat ik daar met mijn werkgever dus niet verder mee ga komen. Daarnaast denk ik dat in deze de lease maatschappij (mogelijk) onredelijk is en niet mijn werkgever.

Kortom: ik ga even langs bij de schadehersteller. Mogelijk komt hij met een bedrag van een andere grootte.

Groet Machiel
May 26th 2015, 09:23

9627 Sandra

Lid Vzr

Onderwerpen: 0
Berichten: 10
avn biedt ook de mogelijkheid voor een second opinion bij schade

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen