Ontslag genomen en afkopen leasecontract

Log hier in om te reageren of een onderwerp aan te maken.

May 22nd 2014, 11:20

18527 Koen

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 1
Ik heb sinds afgelopen januari 2014 een nieuwe leaseauto (cataloguswaarde 28.770) voor een periode van 48 maanden via mijn werkgever waarbij ik een contract voor onbepaalde tijd heb. Tevens heb ik een apart leasecontract moeten tekenen waarin staat vermeld dat bij beëindiging van het contract (dus nemen van ontslag) door de werknemer de leaseauto meegenomen moet worden naar de nieuwe werkgever, overgenomen moet worden of het leasecontract afgekocht moet worden. Er staat in de paragraaf van het leasecontract geen concreet bedrag oid.

Nu heb ik een nieuwe baan gevonden waar ik al jaren van droom dus een ultieme kans echter zit ik met een net nieuwe leaseauto en een 4 jarig contract. Mijn nieuwe werkgever kan/wil het leasecontract niet overnemen.

Nu biedt mijn werkgever me nog twee opties:

- De auto overnemen op 1 juli 2014 (op dat moment een half jaar oud en 26000 op de teller) voor 27.000 euro.
- Het leasecontract afkopen voor € 5230,- excl. Btw (op 1 juli, dus afkopen voor de resterende 3,5 jaar)

Beide kost me veel geld want de auto overnemen voor dat bedrag en verkopen dan zal ik duizenden euro's verlies maken. De auto zelf blijven rijden kan ik me momenteel niet veroorloven (heb geen 27.000 klaarliggen) . En een afkoopbedrag van ruim 5000 euro betalen is ook veel.

Nu lees ik her en der dat een dergelijk leasecontract niet rechtsgeldig is. Of althans dat ze me niet zomaar dit kunnen opleggen.

Mijn vraag dus, is dit reeël wat mijn (voormalige) werkgever stelt? Of is dit wettelijk niet mogelijk? En wanneer het wel mag, zijn de bedragen ook redelijk?

Alvast bedankt voor de informatie.
Jun 4th 2014, 14:47

10687 Arjen

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 1
Heb je een leaseregeling getekend bij je voormalige werkgever? Zo ja, wat staat hierin over de consequenties? (lees: betalen van een afkoop bij vrijwillige beëindiging arbeidscontract en daarmee de vroegtijdige beëindiging van het leasecontract of leasecontract meenemen naar nieuwe werkgever)

Als je wel een leaseregeling getekend hebt, of e.e.a is opgenomen in je oude arbeidscontract, dan heb je m.i. geen poot om op te staan en zal er betaald moeten worden.

Heb je geen leaseregeling getekend en er staat in je arbeidscontract niet iets over afkopen of meenemen, dan heeft je voormalige werkgever m.i. geen grond om jou hierop aan te spreken.
Oct 2nd 2017, 14:57

beheer

Administrator

Total Topics: 13
Total Posts: 50
In een Autoregeling staat vaak de regel opgenomen: "kosten die voorkomen aan de voortijdige beëindiging van een leasecontract zijn voor rekening van de werkgever".

In dat geval kunnen die kosten dus op de werknemer verhaald worden. Maar volgens het VZR-Arrest https://www.vzr.nl/nieuws/details/vzr-arrest-kort-uitgelegd zijn hier wel regels aan geboden. De werkgever mag bijv. niet klakkeloos de kosten doorzetten naar de werknemer.

Regelmatig is de boete van voortijdige beëindiging van je leasecontract veels te hoog. Laat deze controleren door de VZR. Zij leggen dan gelijk uit aan welke overige regels de afkoopsom moet voldoen.

Stel je vraag hier: https://www.vzr.nl/vragen-stellen

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen