Privekilometers registreren

Log hier in om te reageren of een onderwerp aan te maken.

Oct 10th 2011, 15:21

1447 Walter

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 1
Ik heb via mijn werkgever begrepen dat ik vanaf juli 2011 ondanks de keuze voor bijtelling toch mijn privekilometers moet gaan registreren. I.v.m. een extra 2,7% regeling (btw over privegebruik) die de werkgever anders met de fiscus moet gaan verrekenen en afdragen. Er geldt een overgangsregeling, zodat het pas vanaf 1 januari 2012 definitief in zou moeten gaan. Ik heb hier nog niet eerder over gehoord en zit vanzelfsprekend niet te wachten op extra werk. Wie kan me helder uitleggen welk nut deze regeling heeft en of de werkgever het extra werk op mij mag afwentelen. Alvast bedankt!
Oct 10th 2011, 16:37

2320 Jan

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 40
@ Walter: voor de werkgever is er al jaren een btw-correctie voor het privégebruik. Die was gekoppeld aan de hoogte van jouw bijtelling en werd dan berekend als: 12% x bijtellingspercentage x cat.prijs.
Dat mag volgens Rechtbank Haarlem (uitspraak 1 juni 2011) niet meer omdat dit in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. De CO2-uitstoot maakt immers voor de mate van het privégebruik niets uit. De wet is daarom per 1 juli 2011 gewijzigd. Vanaf die datum moet de werkgever 2,7% x cat.prijs betalen. Dat maakt dus niet zo heel veel verschil met die 12% x bijtellingspercentage. Behalve bij auto's met een 14%-bijtelling: dan wordt het wel behoorlijk duurder. Misschien is dat de reden dat je werkgever vraagt om km's bij te houden? Het alternatief voor die 2,7% is nl. dat je werkgever op basis van de werkelijke km-verhoudingen de btw voor het privégebruik corrigeert. Daarbij telt (alleen voor de btw!!!!) het woon-werkverkeer overigens weer meer als privégebruik. Als dat substantieel is, zal dat alternatief niet veel opleveren vermoedelijk.
Oct 16th 2011, 12:10

1012 Team

Lid Vzr

Total Topics: 4
Total Posts: 62
@ Walter:
In aanvulling op de inhoudelijk juiste weergave van Jan (waarvoor dank). Het is niet gebruikelijk, niet wenselijk en ook niet normaal dat een werkgever vanwege de btw correctie berijders gaat vragen kilometeradministratie bij te houden.
Groet
TEAM VAVDZ
Dec 7th 2011, 12:22

4529 Frederik

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 22
Het "probleem" voor de werkgever is dat de woon-werk kilometers voor de omzetbelasting als privé worden aangemerkt. Gisteren op de intermediair dag van de belastingdienst vernomen dat hierover nog deze maand een besluit gaat komen wat de definitie woon-werkverkeer gaat worden.
De werkgever heeft namelijk de keuze, of afdragen op basis van de werkelijke verhouding privé zakelijke kilometers of 2,7% over de catalogusprijs inclusief btw en bpm.
Voor werknemers en zelfstandige ondernemer (inkomstenbelasting) blijven woon-werk kilometers, net als nu, zakelijke kilometers.

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen