Toewijzing auto uit wagenpark

Log hier in om te reageren of een onderwerp aan te maken.

Jul 9th 2013, 19:26

15352 Dennis

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 1
Beste,

In oktober 2013 gaat mijn auto eruit, een passat cc. Ik rij de auto tevens prive. Nu zou ik als volgende auto een auto kiezen met een lagere cataloguswaarde en lagere bijtelling. Nu blijkt dat mijn werkgever me een auto beschikbaar wenst te stellen uit het wagenpark wat op zich logisch is.

Vb
Mijn keuze nieuwe auto: cataloguswaarde 28000 met bijtelling 14%
Toewijzing auto werkgever: cataloguswaarde 34000 met bijtelling 20%

Ik zou denken dat ik mijn werkgever een compensatie zou mogen vragen tussen de 2 waarbij we het verschil delen. Mijn werkgever denkt hier anders over en stelt dat deze wagen ter mijn beschikking wordt gesteld zonder compensatie voor de hogere bijtelling.

Heb ik juridisch een valide standpunt of ben ik "gedwongen" (ik weet dat alternatief privé aanschaf auto is maar dat is financieel zeker geen voordeel) deze auto en dus bijtelling te accepteren?

Bedankt voor jullie hulp alvast!
Jul 24th 2013, 10:05

11812 Willem

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 7
Dennis,
Wat is de waarde en bijtellings% van de Passat CC? De 'nieuwe' auto zal misschien wel lager uitkomen en dan heb je juridisch misschien minder slagkracht?

Heb je vergelijkbare collega's die in (nieuwere?) minder dure auto's rijden? Dan heb je misschien moreel wel een punt.

Jul 31st 2013, 15:17

943 Barend

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 41
Beste Dennis,

of je juridisch een sterk punt hebt is met name afhankelijk van wat in de autoregeling staat. Indien daarin afgesproken is dat de werkgever het recht heeft je een auto in de pool aan te bieden alvorens je een nieuwe mag bestellen dan heb je weinig verhaal. Zeker als de bijtelling van de vervangauto lager is dan wat je nu moet bijtellen, iets wat Willem ook al aangaf. Mijn inziens kan de werkgever je niet zo maar verplichten meer te gaan bijtellen dan in je huidige situatie. Wat de werkgever ook niet kan is je laten betalen voor een voor jouw situatie een onbruikbare auto, denk aan een een 2 zits cabrio terwijl een een 4 zits auto gewent bent, of een auto met zo weinig trekvermogen heeft dat je bijvoorbeeld niet meer met je caravan op vakantie kan gaan.
Op dit moment, zal een rechter ook rekening houden met de financiële consequentie voor jouw in relatie tot de "extra kosten" die de werkgever moet maken om een ter beschikking staande functionele auto te moeten afkopen om een nieuwe, conform je (fiscale) wensen, te bestellen. Ik zeg niet dat je onredelijk bent in je vraag, maar het is de vraag of de rechter dit billijk zal vinden in de huidige economische tijd.
Advies: eerst de autoregeling nog eens napluizen, staat er nergens in dat je een de werkgever het recht heeft een auto toe te wijzen, zou ik met dat punt nog eens naar je werkgever gaan om verhaal te halen. Een rechtszaak heeft meer kans van falen dan slagen denk ik in deze case.

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen