BTW op afkoopsom aftrekbaar?

Log hier in om te reageren of een onderwerp aan te maken.

Aug 6th 2012, 12:58

10795 Edwin

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 1
Met mijn werkgever ben ik overeengekomen het leasecontract van mijn auto een paar maanden eerder te beeindigen. De afkoopsom zou ik voor mijn rekening nemen.
Nu houdt de werkgever op mijn salaris ook de BTW over de afkoopsom in. Naar mijn opinie is dit niet terecht, immers de werkgever kan deze BTW toch verrekenen? De werkgever beweert dat deze BTW niet verrekenbaar is en ik er daarom voor moet opdraaien. Wie heeft er gelijk? Is BTW over de afkoopsom wel of niet verrekenbaar voor mijn werkgever?
Aug 9th 2012, 12:08

14 Marielle

Lid Vzr

Total Topics: 2
Total Posts: 33
Beste Edwin,

Dit zijn de regels voor btw en privégebruik auto:

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/btw_aftrekken/btw_en_de_auto/btw_en_de_auto_vanaf_1_juli_2011/privegebruik_auto_van_de_zaak/privegebruik_auto_van_de_zaak

In principe is alle btw aftrekbaar, maar er moet wel een correctie voor privégebruik auto worden gemaakt (dit betaalt de werkgever). Dus jij hebt gelijk als je zegt dat jouw werkgever deze kosten kan verrekenen.

Maar als jouw werkgever jou iets in rekening brengt (of doorbelast) dat op zich een belast iets is (in dit geval een leasetermijn), dan moet hij ook aan jou btw in rekening brengen. Dus hoewel het argument niet juist is (de btw is voor hem wel aftrekbaar) is de handelwijze wel juist (want hij factureert iets waar je normaal btw over moet betalen).

Om het eenvoudig te maken: als de leasemaatschappij die afkoopsom rechtstreeks aan jou zou factureren, zou er ook btw op zitten die je moet betalen.




Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen