Opnieuw vraag Eigen Risico

Log hier in om te reageren of een onderwerp aan te maken.

Aug 6th 2012, 14:18

10796 Roel

Lid Vzr

Total Topics: 3
Total Posts: 4
Hoi,

ik heb meerdere artikelen al gelezen over eigen risico doorbelasten door de werkgever. Ik heb hier ook mee te maken. Ik heb een scheur in mijn band gehad. Op aanraden van de dealer de band laten vervangen. De band is vrij nieuwe (15 maanden, waarvan 5-6 maanden met winterbanden gereden). De scheur word als schade aangemerkt door de leasemij omdat er nog veel profiel op zit en de band nog niet versleten is.

Omdat onduidelijk is wanneer de schade ontstaan is, is mijn manager van mening dat de scheur ontstaan moet zijn tijdens woon-werk-verkeer. Ik ben werkzaam als consultant en altijd bij een klant aan het werk, waardoor het reizen van huis naar de klant als woon-werk-verkeer gezien wordt. Volgens mij manager is woon-werk-verkeer niet als "werktijd" aan te merken.

In de voorbeeld brief (zie link hieronder) van deze site staat dat woon-werk-verkeer wel als werktijd gezien moet worden. Nu ben ik in verwarring? Als je een beetje googled hierop, dan wordt woon-werk meestal gezien als niet-werktijd.

Als woon-werk geen werktijd is, dan zou dat betekenen dat de eigen risico wel doorberekend mag worden.

Hieronder de link van de voorbeeld brief: http://www.verenigingautovandezaak.nl/userfiles/files/100626%20brief%20ER.jpeg

Met vriendelijke groet,

Roel
Aug 8th 2012, 09:30

6 Martin

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 48
@ Roel,
Inderdaad wellicht verwarrend. Probeer het uit te leggen hoe het zit. Als het gaat over de uren die je op een dag moet werken, dan is reistijd woon-werk geen werktijd. Als het gaat om de auto, dan wordt woon-werk verkeer door de wetgever als zakelijk aangemerkt. Dit blijkt zowel uit wet als uit jurisprudentie. Heel actueel op dit moment is bijvoorbeeld het afschaffen van de reiskostenvergoeding (19cent). Dit wil men doen door in de wet te wijzigen dat woon-werkverkeer in de toekomst als privé aangemerkt wordt. (oftewel, nu is het zakelijk)

Overigens, een scheur in je band kan iedereen overkomen. Dit is gewoon onderdeel van het autorijden en hoort in het leasetarief te zitten of als dit te scherp uitonderhandeld is door de werkgever betaald te worden. Zal toch niet zo zijn dat de berijder hiervoor op moet draaien.
Aug 8th 2012, 21:50

10796 Roel

Lid Vzr

Total Topics: 3
Total Posts: 4
Dag Martin,

ik zocht inderdaad een beetje naar de bewoordingen. Het helpt enorm om hiermee terug te gaan naar mijn manager.
Een oplettende collega verwees me nog naar ons consultanshandboek. Hierin staat zonder omwegen hoe hiermee om te gaan. Ik citeer:

5.6 Woon-werkverkeer
Vanaf 2004 wordt woon-werkverkeer geheel als zakelijk aangemerkt.

Wat mij bereft case closed. Ik wacht op de reactie van mijn manager. Met deze beide aspecten moet dat lukken.

Thx voor je hulp, Roel

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen