van klein naar groot en weer naar kleine auto

Log hier in om te reageren of een onderwerp aan te maken.

Mar 22nd 2012, 18:06

2428 Joop

Lid Vzr

Total Topics: 2
Total Posts: 5
Momenteel rij ik een kleine personenauto waarvan ik geen bijtelling bij heb. Ik heb hiervoor een verklaring van de Belastingdienst.
Mijn werkgever wil mij voor ca. 3 maanden een grotere personenauto geven omdat "mijn" auto naar een collega ga. Voor die 3 maanden wil ik wel bijtelling omdat mijn gezin hierin past. Na 3 maanden krijg ik de kleinere auto weer terug en dan wil ik geen bijtelling.

Kan dat?? of word ik voor die 3 maanden afgerekend voor een heel jaar???

Wie weet hier antwoord op??
Mar 26th 2012, 20:03

14 Marielle

Lid Vzr

Total Topics: 2
Total Posts: 33
Joop,

Ik ben bang dat die drie maanden erg duur worden. De bijtelling geldt voor een kalenderjaar. De grens van 500 privékilometers - als je geen bijtelling wilt - geldt ook voor een kalenderjaar. Omdat je in die drie maanden waarschijnlijk meer dan 500 privékilometers gaat rijden, betekent dat voor het gehele jaar een bijtelling, ook voor de periode dat je met de kleine auto rijdt.

Alleen als je in die drie maanden ook een kilometerregistratie bij houdt en je over het hele jaar bekeken minder dan 500 privekilometers maakt, kun je de bijtelling achterwege laten.

Dit schrijft de Belastingdienst er over:
Het kan zijn dat u in een kalenderjaar een andere auto ter beschikking stelt en dat uw werknemer maar met 1 van die auto's privé rijdt. Als dat op kalenderjaarbasis meer dan 500 kilometer is, moet u toch ook voor de andere auto waarmee niet privé is gereden privégebruik berekenen en bijtellen.

Voorbeeld 3

U stelt van 1 januari tot en met 31 juli een auto ter beschikking met een grondslag voor de bijtelling privégebruik van € 24.000. Uw werknemer rijdt met deze auto niet privé. U telt daarom voor de loontijdvakken van januari tot en met juli niets bij het loon van uw werknemer. Van 1 augustus tot en met 31 december stelt u een auto ter beschikking met een grondslag voor de bijtelling privé-gebruik van € 30.000. Met deze auto rijdt uw werknemer van augustus tot en met december 1.000 kilometer privé. Omdat uw werknemer op kalenderjaarbasis meer dan 500 kilometer privé rijdt, moet u voor het hele kalenderjaar privégebruik bij het loon tellen. Over de periode januari tot en met juli moet u dus alsnog bij het loon tellen 7/12 x 25% van € 24.000 = € 3.500. Bij een loontijdvak van een maand is de bijtelling € 500 per maand. Voor de aangiftetermijnen die voorbij zijn, moet u een correctie insturen. Vanaf 1 augustus moet u per maand bij het loon tellen 1/12 x 25% van € 30.000 = € 625.
Mar 27th 2012, 08:13

2428 Joop

Lid Vzr

Total Topics: 2
Total Posts: 5
Hoi Mariëlle,

bedankt voor het uitzoeken van "mijn" probleem. Ik ga dus hier niet privé meerijden.
Dat kost mij een beetje teveel geld.

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen