Wat moet ik nu? Hulp, advies en ervaringen gevraagd!

Log hier in om te reageren of een onderwerp aan te maken.

Dec 9th 2012, 13:23

9846 Wouter

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 3
Beste Leden,

Ik ben bang dat ik mogelijkerwijs een probleem ga krijgen met de belastingdienst. Ik heb een auto van de zaak met "verklaring geen privégebruik". Ben werkzaam als Account Manager voor Zuid-Nederland en rijd ongeveer 70.000 km per jaar. Elke dag 3 tot 4 adressen, kom nagenoeg nooit 2 keer op hetzelfde adres.

Afgelopen week kreeg ik een brief van de belastingdienst. Binnenkort zal men contact met me opnemen aangaande mijn ritregistratie. Zij hebben hier wat vragen over, en ik mag ook vragen stellen schijft men. Ik vermoed dat het gaat om een steekproef, want mijn zakenbolide staat in het weekend altijd voor de deur, en kan op geen enkele manier ooit op een plek zijn geweest waar hij niet mag zijn. Daarnaast kan ik met overtuiging zeggen dat ik niet fraudeer, geen reden toe, 2 privé-auto's voor de deur.

Maar...

Mijn rittenregistratie klopt niet. Reden hiervan zal ik hieronder even chronologisch omschrijven.

- Ik gebruik de app Ritmeter, werkt prima, was het niet zo dat er soms wat zaken fout zijn gegaan. De app gaf soms een verkeerde begin en eindstand aan en heeft een aantal weken niet gewerkt. Hierover met Ritmeter contact gehad, bleek hun fout te zijn. Tijdelijk werkte sommige accounts niet, gedurende deze periodes heb ik mijn kilometers bijgehouden op mijn Iphone. Later zou ik ze dan gemakkelijk weer toe kunnen voegen aan mijn registratie. Dit heeft zich 2 keer voorgedaan, totaal ongeveer een 7.000 km handmatig gedocumenteerd.

- Mijn Iphone is laatst gecrashed, ik heb hem helemaal moeten resetten en ben AL MIJN NOTITIES KWIJT.

- Na het ontvangen van de brief ben ik gaan proberen om mijn registratie aan de hand van mijn 100% SLUITENDE agenda te completeren. Ik kom nu tot de conclusie dat ik daar met een beetje mazzel zo rond kerst 2025 mee klaar zal zijn. Gewoon niet te doen natuurlijk.

- Wat is wijsheid? Zal ik zelf met de belastingdienst contact opnemen en aangeven dat mijn registratie niet klopt door bovenstaande reden? Misschien niet slim, IK moet immers kunnen bewijzen dat mijn registratie klopt. Zou schot voor open doel zijn voor de belastingdienst. Maar ik geloof ergens nog wel in het principe van "eerlijk zijn", maar deelt de belastingdienst mijn gevoel daarvoor?

- Als ik niets zeg, en afwacht, dan komt men er vanzelf achter, en dan zou men kunnen zeggen dat ik bewust de zaak loop de belazeren. Achteraf excuses maken heeft dan helemaal geen zin meer natuurlijk.

Wat is wijsheid? Een boete met 3 nullen op het einde kan ik echt niet gebruiken, en zou ook geheel onterecht zijn. Maar dat interesseert de belastingdienst geen moer ben ik bang..

Heeft iemand een wijze tip?


Dank alvast!

Groet,

Wouter

Dec 10th 2012, 10:20

13374 Marco

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 2
Beste Wouter,

Ik zou als ik jou was toch maar een paar nachtjes doorwerken om je rittenregsitratie op orde te krijgen. Bij de belastingdienst maakt het niet uit of je welwillend bent geweest of niet. Geen registratie is naheffing + boete = teveel geld.

Kost je een paar nachten bedrust maar dat is dan niet anders.

Grt. Marco
Dec 10th 2012, 11:59

9846 Wouter

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 3
Tja, ik ben bang dat er weinig anders op zit, dit gaat een flinke klus worden.

Maar nog even over die brief die ik kreeg. Ik las ergens dat de brief die je krijgt wanneer men vermoed dat je fraudeert een andere is dan de brief die ik kreeg. Klopt dit? Misschien gaat het enkel om een random controle?

En stel, dat ik in de minst gunstige situatie een boete ga krijgen, hoe zit het dan met het betalen? Ik zie bedragen van 6000 euro voorbij komen en ik vraag me af hoe deze geint worden.
Dec 11th 2012, 10:44

2320 Jan

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 40
@Wouter, let erop dat je wel meteen een kloppende rittenregistratie indient. De belastingdienst neemt het (strenge) standpunt in dat je een eenmaal ingeleverde rittenregistratie daarna niet meer kunt wijzigen of aanvullen.

Inmiddels staat overigens op de naheffingsaanslagen dat je bij betalingsproblemen een regeling kunt treffen met een speciale afdeling (Invordering) van de belastingdienst in Utrecht.
Dec 26th 2012, 18:24

4529 Frederik

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 22
Als je een brief van de belastingdienst ontvangt in verband met de verklaring geen prive-gebruik, is daar meestal een aanleiding voor. Die aanleiding is vaak dat er op een ongebruikelijke tijd en/of plaats de auto gefotografeerd is. Het is dan aan de belastingplichtige om aan te tonen dat het een zakelijke rit betrof, b.v. door de afspraken agenda, werkopdracht etc. te overleggen.
Ook doet de belastingdienst steekproeven. Bijna altijd zal dan uit een rittenadministratie moeten blijken dat er geen of niet meer dan 500 kms op jaarbasis is gereden. Als men op een totaal van 60.000 kms twintigt kms niet kan verantwoorden gebeurd er niets (mijn mening en ervaring met deze controles voor klanten), maar als zo'n 7.000 km ontbreekt heb je een echt probleem. aantekeningen etc lkunnen dienen als aanvullend bewijs, maar de rittenadministratie dient compleet te zijn. Natuurlijk kan er iets mis gaan met de apperatuur, wellicht kunnen de gegevens bij de leverancier van de registratrieapperatuur boven water gehaald worden. Je geeft ook aan dat deze leverrancier de fout heeft erkend. Wellicht ligt daar ook een stukje aansprakelijkheid. Uitleggen aan de fiscus wat er gebeurd is en voor het ontbrekende stuk kms de zaak zo goed mogelijk altnog registreeren kan helpen. Maar let op dat de rittenadministratie altijd dagelijks en niet achteraf aan de ahdn van aantekeningen moet worden bijgehouden. Hoe is de zaak van de belastingplichtige. En een naheffing is niet alleen belasting, maar levert bijna altijd ook nog eens een [flinke] boete op.
Wat natuurlijk wel in je voordeel kan spreken is als je de volledige rittenadministratie 2008 t/m 2011 wel kan overleggen en er uitsluitend in 2012 een probleem is. Ik zou in ieder geval afwachten wat dat belastingsdienst aan gegevens gaat opvragen en ondertussen proberen de ontbrekende gegevens zoveel mogelijk toch te achterhalen.
Fred Londema - Adm kantoor Frelo vof
Jan 7th 2013, 14:41

13769 Kees

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 6
Wat Frederik hier heeft geschreven klopt helemaal! Heb dit momenteel ook "aan de hand" vanwege een incorrecte eerste aanlevering van de KM registratie waar ca. 3000km niet was geregistreerd door "mijn Trevler". De gemiste kilometers zijn verdeeld over de andere ritten, waardoor geen enkele KMstand na handmatige correcties klopte. Deze aanpassingen hierop waren volgens de Belastingdienst in Doetinchem NIET meer mogelijk. Gevolg een belastingaanslag van ruim € 6.000,00 PLUS een boete van € 6.000,00 op 5 december j.l.

Hoop toch nog dat zij, nadat bezwaar is gemaakt, het voor mij wél Leuker kunnen maken.....
Jan 7th 2013, 14:49

9846 Wouter

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 3
Ik heb nog steeds niets gehoord van de belastingdienst. Het beloofde contact is tot op heden uitgebleven. Ik wacht het netjes af. Heb inmiddels wel alles zo goed als kloppend uiteraard..

misschien zijn ze me wel vergeten... (not)
Jan 7th 2013, 14:57

13769 Kees

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 6
Afwachten dus is het beste, net als ik de reactie op mijn bezwaar en uitstel van betaling afwacht met zweet tussen de billen afwacht. Een normale reactietijd van de Belastingdienst is tussen de 4 en 8 weken.
Mar 12th 2013, 16:47

14586 Tom

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 1
laast heb ik ook zo een controle gehad, als jij die auto puur zakelijk gebruikt is er niks aan de hand, maar let op als je in het weekend of op een feestdag een boete heb gehad dan ben je de klos, de belastingdienst heeft ook flitspalen langs de weg staan, ben je daar lang gereden ben je eveneens de klos.

met vriendelijke goet,

Tom
Nov 16th 2013, 12:54

17071 Wauter

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 1
Heren,

Ik herken meezlf in bovenstaande verhaal. Met veel interesse heb ik de details van dit verhaal gelezen. De verschillende brieven en het wachten op antwoord van de belastingdienst.

Komt er dan gelijk een boete?
Nov 17th 2013, 17:29

7613 Bob

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 14
Ligt eraan of ze je nog eens kans geven om te reageren. Anders komt er een naheffingsaanslag met 100% boete, wordt de beschikking verklaring geen privé gebruik ingetrokken en gaan ze wellicht over tot het opvragen van de administratie over de voorgaande jaren.
Nov 18th 2013, 09:15

13769 Kees

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 6
Het was voor de Belasting Dienst kennelijk een zware bevalling om na vele pogingen tot correctie mijnerzijds, hulp van Trevler en een bezwaarschrift via Auto&Fiscus (Jan nogmaals bedankt!) toch na ruim 9 maanden te vernemen dat ook de BD tot inkeer kan komen. De boete EN de aanslag (samen € 12.146) staan weer op € 0,00. D
Dit heeft mij in deze 9 maanden "veel hoofdpijn" bezorgt maar "gelukkig" heeft het recht zijn beloop gekregen. Dus in geval van twijfels VOLHOUDEN om zelfs de BD tot inkeer laten komen.
Oct 2nd 2017, 15:09

beheer

Administrator

Total Topics: 13
Total Posts: 50
Het klopt dat de Belastingdienst wel menselijk kan zijn ;).

Indien je ritregistratie niet klopt vanwege "externe" problemen, zoals een systeem wat niet werkt. Geef dit dan aan bij de BD. En kijk gezamenlijk naar de mogelijkheden.

Ga op de positie zitten van de BD en bedenk dat hij moet kunnen beoordelen of je ritregistratie klopt. Je kunt het ook op andere manieren aanleveren.

Indien een ritregistratiesysteem het Keurmerk bezig, dan voldoet deze aan het normenkader van de BD. https://www.vzr.nl/ritregistratie/keurmerk-ritregistratie

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen