Werkkostenregeling en leaserijden

Log hier in om te reageren of een onderwerp aan te maken.

Jul 26th 2012, 10:43

10685 Rob

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 1
Recent verdiepte ik me in de werkkostenregeling. Bedrijven mogen een maximaal deel van de loonsom van de belasting aftrekken als dat is besteed aan kosten van werknemers. Nu worden leasekosten door werkgevers afgetrokken van de belasting. Dus mijn leasewagen kost 600 Euro per maand aan de leasemaatschappij, dit wordt afgetrokken van de omzetbelasting. Blijft over naar schatting 400 netto Euro te betalen door de werkgever. Meestal (zoals ik zelf heb) is er een eigen bijdrage, deze is in mijn geval 250 Euro per maand. Die kan je weer aftrekken van de bijtelling.
Totale kosten 270 Euro per maand voor 30.000 km waarvan de helft zakelijk en de helft prive.

Maar straks kan de werkgever besluiten om binnen de ruimte van de werkkostenregeling de leasekosten niet meer onder te brengen en de rekening geheel bij de werknemer te leggen. Dan is de vraag wat er gaat gebeuren. Welk deel wordt belast? de privekilometers? wat kun je in mindering brengen op de bijtelling? in dit voorbeeld die 600 Euro die je straks moet betalen? Ik hoor ook over een eindheffing van 80 procent. Kortom donkere wolken boven de leaserijders, al gauw misschien dubbele autokosten. En in de kleine lettertjes van de leasovereenkomst staat dat fiscale wijzigingen geen reden zijn om die voortijdig te beeindigen zonder abominabele opzegkosten.

Misschien wordt het dan voordeliger om dan met geleend geld een 2e hands met de kop er af kopen, en de zakelijke kilometers declareren (bij ons is dat 39 cent per kilometer waarvan 19 cent belast). Maar misschien ook het begin van het einde van leasmaatschapijen.

Wat is jullie visie?




Jul 26th 2012, 12:35

4336 Herman

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 41
Beste Rob,

ik ben sinds vorig jaar al voornemens om na het aflopen van mijn huidige leasecontract nooit meer een zakelijke leaseauto te nemen. De recente overheidsbeslissingen ondersteunen deze keuze alleen nog maar meer.

Zoals ik het zie zijn er 2 alternatieven:
[1] Gebruik maken van je eigen prive auto (al dan niet nog aan te schaffen) en deze inzetten voor alle zakelijke ritten. De zakelijke km declareren bij de baas. Het is wel belangrijk dat de km vergoeding een juiste balans heeft maar hier kun je afspraken maken met je werkgever
[2] Zorgen dat je bij de werkgever een mobiliteitsvergoeding krijgt en deze inzet om je vervoer zelf te regelen. Dit kan betekenen dat je gebruik gaat maken van bijvoorbeeld 'private' lease. Al het onderhoud, tanken etc.. wordt betaald middels deze mobiliteitsvergoeding. (Er zal ongetwijfeld nog meer mogelijk zijn met een mobiliteitsbudget.)

De belastingdienst heeft in beide gevallen niets meer te maken met een kilometerregistratie die jij als berijder moet overleggen en of de gereden kilometers prive danwel zakelijk zijn.

Of de leasemaatschappijen nu hiermee over de kop gaan betwijfel ik aangezien het slechts maar een deel van de automobilisten betreft die ervoor gekozen hebben om niet prive rijden. (volgens mijn slechts 200.000 ten opzichte van het totaal van 1,2 miljoen leaserijders). De niet prive rijders zullen degene zijn die dit soort constructies gaan overwegen en dan nog denk ik dat dit slechts max. 50% van de 200.000 zijn of zelfs minder (ik verwacht 25%) die daadwerkelijk een andere manier van vervoer gaan regelen.

groeten
Herman
Jul 26th 2012, 13:00

14 Marielle

Lid Vzr

Total Topics: 2
Total Posts: 33
Rob,

De auto van de zaak blijft geheel buiten de werkkostenregeling. Dit heeft te maken met de opbouw van de wet: de bijtelling is geregeld in een apart artikel (artikel 13bis Wet op de Loonbelasting 1964 om precies te zijn).

Dus het onderbrengen van de lease-auto zoals door jou omschreven is niet mogelijk. Voor de werknemer blijft de bijtelling (of beter belasting over de bijtelling) verschuldigd en eventueel een bijdrage voor privégebruik (als de werkgever hiervoor kiest). Voor de werkgever blijven de leasekosten gewoon aftrekbaar, als ook de omzetbelasting (met uitzondering van de correctie omzetbelasting vanwege privegebruik).

Groet,
Mariëlle

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen