Wijziging regeling niet privé rijders

Log hier in om te reageren of een onderwerp aan te maken.

May 11th 2011, 21:28

4274 Joost

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 3
Hallo,

mijn werkgever is van plan om de autoregeling te wijzigen voor medewerkers die een kilometeradministratie bijhouden en niet meer dan 500 kilometer per jaar privé met de auto rijden. Het gaat er op neer komen dat medewerkers met dezelfde functie die wél privé rijden volledige vrije keuze hebben en degenen die niet bijtellen worden beperkt tot een 14% auto en waarschijnlijk een lager leasetarief. Dit gaat echter niet gecompenseerd worden in salaris o.i.d.. Mijns inziens is dit zeer onredelijk, graag uw mening hierover. De auto is trouwens benodigd voor de functie.
May 17th 2011, 12:03

943 Barend

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 41
Dag Joost,

zoals je het nu schetst is het inderdaad zeer onredelijk. Ik zou het omgekeerde feitelijk eerder voor kunnen stellen. Als je de auto niet privé gebruikt zijn de autokosten voor de werkgever toch al lager. Het fiscale voordeel levert de zaak/werkgever nauwelijks voordeel op omdat deze juist voor de berijder is die geen privé genot heeft. Dus geen voordeel. Hooguit dat bij voortijdige dienstbeëindiging de auto makkelijker in te zetten is als poolauto. Wel is er nu geen wegenbelasting, maar dat wordt waarschijnlijk eind dit jaar al afgeschaft.
Ik hoop dat je met deze reactie wat kunt. Succes ermee.

Barend (adviseur VAvdZ)
May 17th 2011, 13:07

4274 Joost

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 3
Beste Barend,

bedankt voor je reactie. Ik ben blij dat ik niet de enige ben die dit onredelijk vindt. Het voordeel van de wegenbelasting is voor de werkgever trouwens ook niet van belang omdat het gaat om operational lease.

Stel dat de werkgever dit er toch door wil drukken, zijn er dan opties om dit aan te vechten?

Groet,
Joost
May 20th 2011, 10:24

2665 Maikel

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 3
Hoi Joost,

De redenering van je werkgever zal zijn dat, als jij de auto niet privé gebruik maar puur zakelijk, jij 99% van de tijd alleen in de auto zit en deze alleen gebruikt om 1 persoon te verplaatsen. In dat geval zal je werkgever van mening zijn dat dit prima met een 14% auto kan en er geen privé redenen zijn om van dit type auto af te wijken. Punt is natuurlijk wel dat jij ook zou kunnen besluiten om in jaar 2 wel privé te gaan rijden en dan zit je mogelijk met een auto die daar niet voor geschikt is. Wordt daar een regeling voor getroffen?

Aanvechten lijkt mij, afhankelijk van de regeling, vrij lastig. Je moet even kijken wat er in de regeling staat over een zijdig aanpassen en toepasselijkhied van welke regeling op welk moment.

Succes!
May 20th 2011, 10:35

4274 Joost

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 3
Hoi Maikel,

bedankt voor je reactie!
In de regeling staat nu het volgende m.b.t. eenzijdige wijziging:

De werkgever is gerechtigd deze regeling voor het gebruik van de auto van de zaak te allen tijde eenzijdig doch in redelijkheid te wijzigen.

Als de nieuwe regeling definitief is dan zal ik hier wat meer info neerzetten.
May 21st 2011, 12:45

2665 Maikel

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 3
Dag Joost,

De vraag is dan in hoeverre deze wijziging redelijk is. Ik denk dat de aanpassing naar een 14% auto bij 100% zakelijk gebruik redelijk gevonden kan worden, maar ben benieuwd hoe dat artikel er precies uit gaat zien en welke regeling getroffen wordt als je besluit om wel weer privé te gaan rijden. Ben benieuwd naar de info die je t.z.t. hebt.

Groet, Maikel.
May 21st 2011, 15:04

943 Barend

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 41
Dag Joost en Maikel,

voor iedereen die een auto van de zaak heeft, waaraan een autoregeling gekoppeld zit is deze case interessant en leerzaam. En ik ervaar ook een constructieve opbouwende zienswijze. Ik ben ook heel benieuwd wat eruit komt. Alhoewel ik het voordeel van de werkgever in dit kader nog niet helemaal zie, en dus de zin van deze regeling arbitrair vindt

Groet Barend
Jun 28th 2011, 16:49

972 Nomen

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 6
De autoregeling moet dan wel in de arbeidsovereenkomst zijn opgenomen en dan zal in de arbeidsovereenkomst ook een wijzigingsbeding opgenomen moeten zijn. De arbeidsovereenkomst geldt sterker dan de autoregeling. M.a.w. als er geen wijzigingsbeding staat in uw arbeidsovereenkomst kan de werkgever de regeling niet eenzijdig wijzigen.

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen